Sadik en Yildiz Söde achter de toonbank van hun nieuwe zaak.
Sadik en Yildiz Söde achter de toonbank van hun nieuwe zaak. (Foto: Astrid van Walsem)

Al 18 jaar kleermaker in Bilthoven

Door: Astrid van Walsem

"Mijn oom in Turkije was kleermaker. Als tienjarig jongetje werkte ik bij hem in de zaak na schooltijd en in schoolvakanties. Ik heb altijd geweten dat ik ook kleermaker wilde worden," vertelt de Bilthovense kleermaker Sadik Söde.

Bilthoven - Söde werkt al 50 jaar als kleermaker. Hij leerde het vak bij zijn oom in de zaak en op zijn achttiende opende hij zijn eerst eigen winkel in Ankara, de hoofdstad van Turkije. Niet veel later kwam daar een tweede vestiging bij in een ander gedeelte van de stad.
"De economische situatie in Turkije verslechterde en als gevolg daarvan heb ik mijn winkels moeten sluiten. Daarna ben ik confectiewerk gaan maken voor grote merken, maar ik werd daar niet gelukkig van. Ik had vrienden in Amsterdam wonen en op een gegeven moment heb ik besloten om met mijn toenmalige vrouw naar Nederland te verhuizen en in de hoofdstad te gaan wonen. Onze zoon en dochter zijn hier geboren. Na een paar jaar zijn mijn vrouw en ik gescheiden en is zij met de kinderen terug gegaan naar Turkije. Gelukkig komen mijn kinderen regelmatig naar Nederland om mij te bezoeken." Söde stopt even met praten en er verschijnt een grote glimlach op zijn gezicht. "En ik ben al opa geworden."

"Ik dacht, ik ga het gewoon proberen"

Söde wil niet in Amsterdam blijven en droomt ervan om in Nederland een eigen kleermakerszaak te openen. Hij is bevriend met de eigenaren van de pizzeria aan het Vinkenplein en zij wijzen hem op de ruimte naast hun restaurant dat leeg staat en vertellen hem dat Bilthoven nog geen eigen kleermaker heeft. "Ik dacht, ik ga het gewoon proberen. En het begon al gauw goed te lopen. In de beginjaren maakte ik ook nog maatpakken en feestjurken. Daar heb ik heel veel ervaring in, maar het maken van deze kleding kost tijd. Ik ben er soms wel twee weken mee bezig. Misschien weten mensen niet dat ik dat ook kan naast kledingreparaties. En het maatwerk vind ik het allerleukste om te doen. Verder vermaken wij hier ook gordijnen. Bij mensen die slecht te been zijn of het graag willen, kom ik thuis om de maten op te nemen. Verder vind ik het mooi om gebruikte kleding een tweede kans te geven. Door het verstelwerk kunnen broeken en jassen makkelijk nog een tweede ronde mee"
Tien jaar geleden is er een vriendelijk gezicht achter de toonbank bijgekomen. Het gezicht van Yildiz. Zij neemt het werk aan en zet ritsen en neemt broekspijpen in, maar de overige werkzaamheden vertrouwt Solde alleen zijn eigen handen toe. 1 maart dit jaar is de kleermaker verhuisd naar een nieuwe ruimte aan het begin van het gerenoveerde Kronkelstraatje in de Kwinkelier. "Bilthoven voelt als mijn thuis en mijn klanten zijn mijn familie. Sommigen van hen zijn hele goede vrienden geworden zoals Gerard die helaas overleden is. Hij was mijn leermeester en als een vader voor mij. Hij leerde mij de Nederlandse taal. Ik mis hem nog dagelijks. Ik ben al bijna 60, maar zolang mijn handen het nog kunnen, blijf ik werken om mijn klanten blij te maken. Ze kunnen nergens anders heen en ik doe het graag."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden