Maaike Kramer Van het Kunstenhuis bij Fort Ruigenhoek: 'Een geweldige plek.' FOTO: Julie Houben
Maaike Kramer Van het Kunstenhuis bij Fort Ruigenhoek: 'Een geweldige plek.' FOTO: Julie Houben (Foto: Julie Houben)

Het KunstenHuis is actief deze zomer

'Sommige dingen kun je zelfs beter online uitleggen'

Het KunstenHuis biedt creatieve activiteiten voor alle leeftijden op meerdere locaties. Op Fort Ruigenhoek alle beeldende kunsten, in Het Lichtruim theatermasterclasses, een musical-3daagse voor kinderen en danslessen voor jongeren en volwassenen. www.kunstenhuis.nl

Het KunstenHuis deze zomer

Julie Houben

Maaike Kramer over de online lessen in coronatijd: "Het ging eigenlijk verrassend goed. Sommige van mijn groepen vonden het zo leuk en leerzaam dat ik nu nog twee extra 'zoomgroepen' heb naast de fysieke lessen die gelukkig weer mogen. Twee cursisten met gezondheidsrisico haken online bij die fysieke lessen aan. Mooi dat dit nu gewoon kan."

Eindelijk weer samen met je cursisten schilderen, beeldhouwen, muziekmaken of dansen. De 156 docenten van het KunstenHuis zijn blij dat ze weer fysiek les kunnen geven. Mooi nieuws is dat er deze zomer extra veel zomeractiviteiten zijn. Bijvoorbeeld bij Fort Ruigenhoek in Groenekan.

Groenekan - "Dit is zo'n gave plek, we doen hier elke jaar een aantal zomeractiviteiten", vertelt Maaike Kramer (34), docent teken- en schilderkunst en afdelingshoofd beeldende kunst bij het KunstenHuis. "Dit jaar bieden we extra veel zomercursussen aan, ook op deze locatie. Er is duidelijk meer vraag naar en sommige docenten staan ook letterlijk te springen om weer 'in real life' aan de slag te gaan in plaats van pratend tegen een scherm zoals ze bijna drie maanden hebben gedaan."

Creatieve oplossingen
Toch is het heel goed gegaan bij het Kunstenhuis, die coronatijd, vertelt Maaike. "We zijn eigenlijk heel snel geswitchd naar online en hebben zo toch onze ruim 5000 cursisten in De Bilt, Zeist en Driebergen behoorlijk goed kunnen bedienen. Daar zaten ook echt creatieve online oplossingen tussen om het voor de cursisten thuis zo leuk mogelijk te maken.

Zo hadden we Masquerade TV, van onze theaterschool. Docenten speelden grappige sketches met opdrachten voor thuis. 'Nu jullie!' was de opdracht aan de jonge cursisten. Zij mochten dan filmpjes van het resultaat insturen. Dat vonden ze super. Maar met je medecursisten in de echte zaal spelen, is natuurlijk toch waar je het voor doet. Sinds 1 juni kan dat weer. Kinderen zelfs zonder de 1,5 meter."
Voor dans waren er videoclinics om thuis te oefenen, de -meestal 1 op 1- muzieklessen gingen online verder net als de beeldende vakken. Ook de groepslessen. "Daar ben ik best trots op", aldus Maaike. "Het gaat toch om bijna 100 groepen. We hielden gewoon dezelfde lestijden aan, ieder maakte thuis zijn ateliertje en via zoom, skype of whats app keken de docenten met hun cursisten mee. Ik ook. Eigenlijk zorgde deze manier van werken voor een verrassend team-gevoel bij de cursusgroepen. We hadden soms echt lol. "Hé, pak jij eens een grotere kwast" riep ik dan tegen iemand. We hebben er allemaal veel van geleerd. Zo ontdekte ik dat ik sommige technieken eigenlijk beter via de computer kan uitleggen dan live in mijn lokaal in Het Lichtruim. Cursisten stuurden wekelijks foto's van hun werk in. Op de computer kon ik dan inzoomen op details, perspectieflijnen of kleurvariaties laten zien en dit via 'share screen' aan de hele groep uitleggen. Dat vonden mensen echt een verrijking. Dit soort digitale uitleg blijf ik in mijn lokaal gewoon doen denk ik."

Terug naar Fort Ruigenhoek, waar deze zomer extra veel te beleven is op creatief gebied, voor alle leeftijden. Maaike: "Het KunstenHuis biedt hier voor het eerst ook cursussen voor kinderen tussen 9 en 12 jaar. Ze kunnen een week lang met allerlei creatieve technieken kennismaken. Lekker buiten of in een van de atelierruimtes hier in het fort."


Julie Houben
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden