Komeet NEOWISE boven De Bilt


linksboven het KNMI gebouw staat komeet NEOWISE. De staartster zal de komende week ook nog te zien zijn, als het helder is.
linksboven het KNMI gebouw staat komeet NEOWISE. De staartster zal de komende week ook nog te zien zijn, als het helder is. (Foto: Jacob Kuiper)

Komeet NEOWISE boven De Bilt

Voor het eerst in vele jaren is er met het blote oog vanuit onze streken weer een komeet zichtbaar. Het is sinds de beroemde komeet Hale-Bopp uit 1997, een van de helderste kometen in de afgelopen 20 jaar. Een NASA-satelliet (de Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer, afgekort NEOWISE) ontdekte de komeet op 27 maart 2020. Kometen danken hun naam aan de ontdekker en daardoor kreeg deze de naam NEOWISE.

Wanneer kometen de zon naderen, ontstaat de bekende staart. Op 3 juli naderde komeet NEOWISE de zon tot op 43 miljoen kilometer. Het object dat uit ijs en gruis bestaat, verloor daarbij veel materiaal en gassen, waardoor de spectaculaire staart zich verder ontwikkelde. De afgelopen dagen was de komeet rond middernacht laag boven de noordelijke horizon te vinden, maar de komende week klimt hij steeds hoger. Op 22 juli passeert NEOWISE de aarde op een afstand van ruim 100 miljoen kilometer. Of hij dan ook nog met het blote oog is te zien, is nu nog niet te zeggen, maar met een eenvoudige verrekijker moet dat vast wel lukken. Wilt u zelf de komende dagen de komeet proberen te vinden dan is een vrij uitzicht op de noordelijke horizon vereist. Een verrekijker laat dan nog mooier de staart zien. Kijk na 23.30 uur. ’s Ochtends vroeg is de komeet dan weer wat hoger aan de hemel in het noordoosten te vinden (tot 03.30 uur). De foto in De Bilt werd gemaakt door Jacob Kuiper op 12 juli om 00.03 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden