GroenLinks wil af van bladblazers op straat


Als het aan GroenLinks ligt worden bladeren niet meer 'weggeblazen'.
Als het aan GroenLinks ligt worden bladeren niet meer 'weggeblazen'. (Foto: )

GroenLinks wil af van bladblazers op straat

De raadsfractie van GroenLinks in De Bilt wil af van de bladblazer. Via schriftelijke vragen dringt fractievoorzitter Henk Zandvliet er bij Burgemeester en Wethouders op aan niet langer gebruik te laten maken van tweetakt bladblazers en blad in de openbare ruimte zoveel mogelijk te laten liggen.

De Bilt - Volgens GroenLinks is het gebruik van gemotoriseerde bladblazers niet alleen onwenselijk vanwege de geluidsoverlast en uitstoot van fijnstof. De fractie wijst ook op het feit dat bladeren voedingsstoffen bevatten en belangrijk zijn als beschutting voor insecten en kleine zoogdieren zoals egels.

Volgens GroenLinks moet de gemeente niet langer streven naar een haast steriel schoon geblazen openbare ruimte, maar kiezen voor een inspanning die aansluit bij wat nodig is om wezenlijke overlast tegen te gaan. Dat betekent dat daar waar bladeren gevaar opleveren, deze zouden moeten worden weggeveegd en zo mogelijk verzameld op plekken waar ze weer tot voedsel en onderkomen kunnen dienen voor dieren.

Bladblazers met verbrandingsmotoren leveren niet alleen enorm veel geluidsoverlast op (tot 120 decibel), ze zorgen ook voor een luchtverontreiniging die fors groter is dan die van een grote benzineauto.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden