Het echtpaar Van Zijtveld aan een van hun ronde picknicktafels op hun erf met de kenmerkende plastieke ijshoorn op de achtergrond.
Het echtpaar Van Zijtveld aan een van hun ronde picknicktafels op hun erf met de kenmerkende plastieke ijshoorn op de achtergrond. (Foto: Astrid van Walsem)

'Bij ons smaakt ijs zoals ijs bedoeld is'

Stroopwafelijs liep vorig jaar als een tierelier

Astrid van Walsem

De komende maand zetten wij elke week een ondernemer in de kijker die meedoet aan de Biltsheerlijk fietsroutes uit De Bilt. De vijf routes variëren van 10 tot 18 km met onderweg verschillende stop- en rustpunten. De ideale manier om de mooie en lekkere gemeente De Bilt beter te leren kennen. Vandaag deel 2.

Westbroek - Net buiten de dorpskern ligt ijsboerderij 't Nedereind, een voormalig melkveebedrijf te vinden op route 1. De vader van de heer E. van Zijtveld had hier ooit zijn kleinschalig melkveebedrijf en hield daarnaast varkens en wat jongvee. Door de veranderde economische situatie ging men in 2003 op zoek naar een andere bron van inkomsten. Een advertentie in een vakblad met de slogan 'Uw melk brengt meer op als er ijs van maakt,' bracht de familie Van Zijtveld op het idee om een ijsboerderij te beginnen. Het jongvee en de varkens verdwenen uit de schuur en op deze plek verrees het gebouw waarin tegenwoordig de ijsboerderij is gevestigd. De huidige eigenaren van de boerderij E. van Zijtveld (63) en zijn vrouw R. van Zijtveld (59) werken allebei buiten de deur waardoor de ijsboerderij alleen op donderdag en vrijdag van 11:00 tot 16:30 uur geopend is en op zaterdag van 13:00 tot 17:00 uur. Wanneer de grote plastiek ijshoorn met driekleurige bollen aan het begin van het erf staat, dan zijn de deuren geopend en is iedereen welkom om een heerlijk zelfgemaakt ijsje te komen halen. Wanneer je van de fiets afstapt bij de plastiek ijshoorn vervolg je je weg langs de kleine fruitboomgaard en langs de boerderij om uit te komen bij de plek waar ooit de varkensschuur stond maar nu ijs wordt verkocht. Buiten staan een paar ronde, houten picknicktafels waar je al likkend aan een ijsje op uit kan rusten.
Mevrouw R. van Zijtveld: "Die gezelligheid op het erf van de mensen die komen aanwaaien daar is het ons om te doen. Vele bezoekers hebben leuke verhalen te vertellen en de mensen uit de stad zijn erg geïnteresseerd in het boerenleven." De heer E. van Zijtveld: "Bij de aanschaf van de ijsmachine kregen wij een boek met 500 ijsrecepten. Die hebben wij nog lang niet allemaal uitgeprobeerd, maar elk jaar proberen wij iets nieuws uit en als de nieuwe ijssoort in de smaak valt dan nemen wij hem in het assortiment op. Zo komt er elk jaar eigenlijk wel een nieuwe smaak bij. Vorig jaar was dat stroopwafelijs en dat liep als een tierelier. Mijn eigen favoriet is het witte chocolade ijs."
Mevrouw R. van Zijtveld: "Op de boerderij maken wij echt goed en natuurlijk ijs. Wij maken ijs van rauwe melk en wanneer wij aardbeienijs maken gaan daar echte verse aardbeien in. Niks geen smaak- of kleurstoffen. Bij ons proef je het ijs zoals ijs bedoeld is en daardoor is slagroom als extraatje op het ijs eigenlijk ook niet nodig. Ons roomijs heeft smaak genoeg van zichzelf. Naast het roomijs maken wij ook sorbetijs waarbij alleen vers fruit gebruikt wordt en het sorbetijs daardoor zuivelvrij is. Mijn topper onder het sorbetijs is de ananas met sinaasappelsmaak."

.

Astrid van Walsem
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden