Foto:

Recht gebruiken

  Column

Vorige week las ik een column in de Volkskracht van cabaretier Tim Franssen. Na twee succesvolle theatertournees brak de pandemie uit. Zijn boekhouder belde en vertelde dat hij recht had op vierduizend euro uit het eerste steunpakket wat het kabinet had geregeld om mensen die opeens zonder inkomen zaten te compenseren.
Tim Franssen wilde geen beroep doen op die steun omdat hij een mooie financiële buffer had opgebouwd en vond dat dat geld beter kon gaan naar zijn collega’s waarbij het water aan de lippen stond.
Prachtig gebaar.


Als ergens het water aan de lippen staat dan is het wel bij gemeente De Bilt. De Bilt is bepaald niet de enige gemeente waar de financiële nood hoog is. De taken die horen bij WMO en Jeugdzorg zijn zes jaar geleden overgedragen naar de gemeentes en dat ging gepaard met hele forse bezuinigingen.

“laten we het geld eerlijk verdelen”


Vervolgens is vanaf 2019 de inkomensafhankelijke eigen bijdrage verdwenen. Iedereen die recht heeft op WMO-zorg betaalt maximaal een eigen bijdrage betalen van 19 euro per maand, ongeacht het inkomen. In theorie kan dus ook prinses Beatrix huishoudelijke hulp op kosten van de gemeente Baarn krijgen als ze kan aantonen dat ze haar eigen vloer niet meer kan dweilen en haar kinderen daar ook geen tijd voor hebben. De prinses zal dat ongetwijfeld niet doen maar is het niet raar dat andere mensen die geld hebben en/of een prima pensioen dat wellicht wel doen?


De Bilt wil heel graag dat de middelen voor zorg terecht komen bij de mensen die die zorg het hardste nodig hebben. De mensen die na een ongeluk in een rolstoel terecht komen en een huisaanpassing en hulp nodig hebben. De mensen met psychische problemen die begeleiding nodig hebben, en zo ken ik nog een heleboel voorbeelden.
Zelf de huishoudelijke hulp regelen en dan ook betalen is veel fijner. Je bepaalt dan zelf wie je over de vloer krijgt, wat die hulp moet doen en wanneer hij of zij komt. Dat kan allemaal niet met een hulp die gefinancierd wordt door de gemeente.
Er zijn vast veel mensen in deze gemeente die zelf hun huishoudelijke hulp regelen, ook als ze er recht op zouden hebben via de WMO maar er zijn ook mensen die juist vinden dat ze recht op die hulp hebben, gewoon omdat het kan.


Denken als Tim Fransen, dat hebben we nodig. Ergens recht op hebben wil nog niet zeggen dat je ook gebruik moet maken van dat recht.
Ik ben best benieuwd hoe mensen in De Bilt hierover denken.

Column Evelien Ribbens

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden