<p>Martin van Veelen, columnist, BBC</p>

Martin van Veelen, columnist, BBC

(Foto: )

Kroonjaar 2020

  Column

Het jaar 2020 zit er bijna op. In januari wilde ik het als een mooi kroonjaar beschouwen: 75 jaar vrede in ons land, al weer 20 jaar in dit millennium, 90 jaar Groen van Prinstererschool in De Bilt en Marijke en ik 40 jaar getrouwd. Wat een jaar! En dan ook nog de Olympische Spelen in het vooruitzicht en daarnaast al die andere evenementen: (inter)nationaal en lokaal.

Volgens mij was het eind februari toen de toenmalige minister Bruins live op televisie een briefje kreeg met de boodschap dat in ons land een patiënt het coronavirus had. We hadden het toen nog niet helemaal door en we realiseerden ons niet dat vanaf dat moment 2020 geen kroonjaar, maar een coronajaar zou worden.

Vol hoop en vertrouwen kijk ik naar 2021

Na de wintersport en het carnaval werd het duidelijk: het was niet iets geks in het verre China en misschien ook wel wat in het noorden van Italië, het werd en is nog steeds een pandemie. Ik voel me hier niet geroepen om het grote probleem te bespreken en zal me dan ook beperken tot het effect op de onderwerpen waarvoor ik gevraagd ben om columns te schrijven: onderwijs en sport.

In het voorjaar gingen de scholen dicht en de hekken bij FC De Bilt en de andere sportclubs op slot. De leerkrachten leverden in korte tijd topprestaties door hun kinderen op afstand zo goed mogelijk les te geven. Gelukkig konden de scholen na twee maanden half open en kort daarna weer helemaal. Maar niet helemaal gewoon, want iedere paar weken volgden aanpassingen en wat alle jaren heel gewoon was, is niet meer vanzelfsprekend; en dan heb ik het niet over een aangepast Sinterklaasfeest. Het vraagt veel flexibiliteit van de professionals en de kinderen op de scholen. Vol hoop en vertrouwen kijk ik naar 2021 met echt gewoon les, plezier, mooie ontwikkelingen, een eindtoets en weer een als vanouds mooie afsluiting van het schooljaar.

En voetbal? Nou ja, jullie zien op televisie wel wedstrijden van profclubs zonder publiek. In Nederland gaat het dan om ongeveer 1000 voetballers. En de rest van de meer dan een miljoen voetballers? Ach, een beetje trainen en bij de jeugd wat onderlinge partijtjes. Super trouwens hoe al die vrijwilligers en ouders hierbij helpen! Bovendien heel fijn dat sponsors ook in dit voor hen lastige jaar toch hun financiële bijdragen leveren. Mede hierdoor kijk ik ook voor FC De Bilt met vertrouwen naar 2021. Na de ‘winterstop’ aangepaste competities en zo snel mogelijk weer plezier aan het spelletje beleven. En het eerste? Dit seizoen zonder hulp van corona door in de eerste klasse en op naar de hoofdklasse.

2021: 76 jaar vrede, 91 jaar De Groen en 41 jaar getrouwd. Maar belangrijker: gezondheid en dus allemaal aan de richtlijnen houden, iedereen schouders eronder en weg met dat coronavirus.

Column Martin van Veelen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden