Foto:

Oeps, sorry I did it again!

  Column

Column door What else

Tijdens een goed gesprek kwam het 'per ongeluk' laten van een boer of scheet aan de orde. Best een treffend onderwerp vind ik zelf, zeker na het zware tafelen van de feestdagen wil er in ons lijf wel het een en ander ontsnappen aan lucht.

Ik heb het opgezocht, ongemerkt produceren we zo'n 0,4 tot 1,2 liter gas per dag in ons lijf. En die lucht wil je lijf kwijt! Het gaat om de manier waarop natuurlijk. In onze cultuur past het niet om luidkeels na een heerlijke maaltijd een boer te laten in het nog nagenietende gezelschap. Je voelt van te voren dat er wat lucht naar boven komt, dus je mond dicht houden en het daarna laten ontsnappen is een prima oplossing.

Bij een scheet werkt het anders. Ze komen nooit ongemerkt tevoorschijn. Of ze maken een hels geluid, of ze zijn stil en stinken. Ik heb geleerd van een rampzalige gebeurtenis ooit. Ik had een date. Tafeltje voor twee, heerlijk eten en romantische blikken over en weer tot ik na het eten voelde dat er iets naar buiten moest. Ik besloot het al pratende stiekem te laten ontsnappen en yes, dat lukte. Tot er een fijne lucht ontstond die hij opmerkte en vroeg: "Ruik jij dat ook?". Waarop ik zei: "Ja." Ik draaide mij om, om degene achter mij daarvan de schuld te geven. Echter, daar zat niemand. Het blijft gênant, ook al is het heel normaal om te ontluchten. Doe je het niet, dan wordt je buik een ballon. Handig weetje is dat je bijvoorbeeld fruit beter voor het eten kunt nuttigen ipv daarna. Fruit verteert sneller. Doe je het andersom dan kan er een gistingsproces in je darmen ontstaan waardoor er lucht vormt in de darmen. Het eten van varkensvlees, uien en bonen zijn ook voorbeelden van gas producerende etenswaren. Ook kan een verstoorde spijsvertering en/of darmflora darmgassen veroorzaken.

Blijf dus in gezelschap altijd alert. Mocht je het aanvoelen komen, bezoek dan even het toilet om allerlei hilarische situaties te voorkomen. En mocht er per ongeluk dan toch een krakende scheet ontsnappen, zeg dan gewoon: "Oeps, sorry!"

bcwhatels@gmail.com / www.facebook.com/bcWhatEls

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden