Ike Bekking
Ike Bekking archief

Rebelse meisjes?

19 oktober 2021 om 13:38 Column

Column

REBELSE MEISJES?

Onlangs mocht ik een voorstelling bijwonen in het prachtige *Slot Zuylen, in de intieme Gobelinezaal. Het was een voordracht over Belle; haar liefdes haar leven. Anita van Soest zette een verstilde Belle neer, begeleid door Bas Verheijden op de vleugel met muziek van uitsluitend vrouwelijke componisten.

Vandaag 20 oktober is de geboortedag van Belle (1740). Haar ouders waren rijk, bezaten aandelen in de VOC, hun dochter Belle groeide op in een adellijk milieu en was hoogopgeleid. Belle van Zuylen schreef romans en gedichten, vele brieven waarvan veel bewaard gebleven en componeerde muziek. Belle had eigen ideeën over prestatie en afkomst maar in haar adellijke milieu was weinig ruimte voor haar vrije opvattingen. Ze worstelde in de door mannen gedomineerde wereld.

2021: Lale Gul, het Turkse meisje uit Amsterdam, dat opgroeide in een streng Islamitisch gezin in een achterstandsbuurt. Net als Belle goed opgeleid, studeert thans Nederlands. Ik las afgelopen zomer haar autobiografische roman met de titel ‘ik ga leven’. In haar boek beschrijft ze haar opvoeding, het strenge regime waarin ze leefde en het grote verschil tussen de vrijheden van de Islamitische mannen en de beperkingen van de meisjes en vrouwen in diezelfde gemeenschap. Lale heeft zich losgemaakt en dat is haar niet in dank afgenomen. Mede door haar provocerende stijl is ze slachtoffer geworden van ernstige bedreigingen en uit de Islamitische gemeenschap verstoten.

De vraag is of je rebels bent als je je niet (helemaal) conformeert aan de gevestigde orde. En wat is de gevestigde orde dan wel? Meisjes die ‘boven het maaiveld’ uitsteken, zijn die rebels? Niet persé toch? En wie zijn die meisjes dan wel? Behalve Michelle Obama?

Wel nu daar is een mooie serie boeken over gemaakt: bedtijdverhalen voor rebelse meisjes.

Over bijzondere Nederlandse vrouwen, over grensverleggende zwarte vrouwen en meisjes en er is een deel over sterke vrouwen van over de hele wereld.

Rebels? Nee hoor, de serie is bedoeld om kinderen te inspireren om hun hart te volgen.

Ike Bekking

*De voorstelling is tot 6 november te zien

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie