Foto: Marie-Louise Geurtsen

Column: Trots op Maartensdijk

  Column

We leven met het coronavirus in een rare en voor velen moeilijke en verdrietige tijd. Dat is voor iedereen helder. Daar wil ik het in deze column niet over hebben. Waar ik het wel over wil hebben, zijn de vele mooie en bijzondere initiatieven in onze samenleving die vanwege de huidige situatie spontaan ontstaan en gebeuren. Dingen die “als het gewone leven door gegaan zou zijn” niet gebeurd zouden zijn. Zomaar even een greep uit een aantal hartverwarmende initiatieven:

- Op de dag voor Pasen kregen we onverwachts een leuk bericht in onze straat-whatsapp groep. Een familie had paaseitjes met nummers verstopt. Elk nummer correspondeerde met een pub quizvraag met vragen over ons dorp en onze straat. Met elkaar hebben we (uiteraard op gepaste afstand) veel lol gehad tijdens het zoeken van de paaseitjes en het elkaar aftroeven door als eerste het juiste antwoord te app’en naar de initiatiefnemers. Een Pasen anders dan anders, maar zeker voor herhaling vatbaar!

- Een vermelding waard is ook de berenspeurtocht. Net als veel anderen hebben ook wij een grote teddybeer voor ons raam staan. Op een dag lag er een door een kind ingekleurde berentekening door onze brievenbus als bedankje. Onze harten smolten, zo lief.

- Via de Facebookpagina Maartensdijk! zag ik, dat Sophie en Thijs Coyajee tijdens de vakantie een speurtocht door het dorp hebben uitgezet voor alle basisschoolleerlingen. Echt top! Ik hoop dat veel kinderen de speurtocht gaan lopen!

- De werkgroep Natuurlijk! Maartensdijk heeft een “Wie kweekt de hoogste Zonnebloem-wedstrijd” uitgeschreven. Kinderen kunnen zonnebloemzaden krijgen om zelf op te kweken tot reuzenbloemen. Wie zal er winnen…?

- Samen voor De Bilt organiseerde een actie om namens de bevolking bloemen te bezorgen bij diverse zorginstellingen. Vanuit Maartensdijk waren er zoveel bloemen gedoneerd, dat ook een aantal bossen bezorgd konden worden bij Maartensdijkers die juist nu een extra steuntje in de rug konden gebruiken. De blije gezichten spraken boekdelen!

- Deze week wordt er een “versier je raam” wedstrijd georganiseerd. Ook hier ben ik benieuwd wie er zal winnen en welke creativiteit er aan de dag gelegd gaat worden. Ik ga met veel plezier een rondje door het dorp lopen om te kijken naar alle creaties.

- Tot slot zie ik ook vanuit de zo zwaar getroffen horecaondernemers creatieve ideeën ontstaan. Zo levert restaurant Zilt en Zoet op bestelling fantastische afhaalmaaltijden en heeft de Mauritshoeve de “pannenkoeken drive thru”.

En zo zijn er ongetwijfeld nog veel meer spontane, ontroerende en mooie initiatieven. Al deze initiatieven tonen mij de veerkracht van onze dorpsgemeenschap, waar we ook graag voor anderen iets willen betekenen. Ik ben daar echt enorm trots op en hoop dat dit ook na de coronacrisis blijft bestaan!

Edwin Plug

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden