Wim van Bemmel (44) de derde generatie die werkzaam is in het familiebedrijf.
Wim van Bemmel (44) de derde generatie die werkzaam is in het familiebedrijf. Aangeleverd

‘Mensen op de markt lijken vrolijker’

Culinair

DE BILT - Het begon allemaal toen de opa van Wim van Bemmel tijdens de Tweede Wereldoorlog met kaas langs de deuren ging om geld te verdienen. Zo kwam hij uiteindelijk als kaashandelaar op de markt terecht. Nu, 75 jaar later, is Wim van Bemmel (44) de derde generatie die werkzaam is in het familiebedrijf. Sinds enkele maanden staat ‘De Woerdense Kaasboer’ ook op de markt in De Bilt en Utrecht.

Door Robbert Roos

“Er kwam een plaats vrij omdat de vorige handelaar ermee stopt. Het is voor ons een prachtige kans en logistiek heel goed te doen. De markt in De Bilt en Utrecht zijn echt mooie markten. Toen de kans zich voordeed hoefden we dan ook niet te twijfelen. Het is alsof het mooiste meisje van de klas verkering aan je vraagt.” Al verkoopt de familie Van Bemmel al jarenlang kaas; over een winkel hebben ze nooit nagedacht. “Als je het marktleven eenmaal gewend bent wil je niets anders meer”, vertelt Wim enthousiast. “Het is een vrij beroep, en je staat elke dag in een andere plaats.” Natuurlijk zijn er ook kanttekeningen. “Je bent overgeleverd aan de elementen, zoals wind en regen. Maar toch werk je buiten in een ander soort atmosfeer. Als ik de hele dag op kantoor zou moeten zitten, zou ik me opgesloten voelen. Het lijkt wel of de mensen op de markt vrolijker zijn en hun bezoek echt als een uitje zien. De sfeer is in elk geval altijd goed en erg gezellig”, vertelt hij enthousiast. 

En dat is niet zo vreemd. “Nu social media zo groot is, merk je dat mensen behoefte hebben aan persoonlijk contact. Op de markt bouw je een band op met je klanten. Mensen vertellen je dingen over hun leven, en je leeft met elkaar mee. Soms lijkt het net of je een leven met elkaar deelt.” Ook door de pandemie hebben veel mensen de markt opnieuw ontdekt en extra leren waarderen. Van Bemmel benadrukt dat je het werk wel leuk moet vinden. “Ik geniet ervan om interesse te tonen in mensen. Je merkt dat dat ook wordt gewaardeerd. Als je eenmaal een klik hebt met je klant, dan gaat die nooit meer weg.”

De kaas die De Woerdense Kaasboer verkoopt wordt gerijpt op de eigen boerderij in Woerden. “Hierdoor kunnen we heel goed sturen in het proces en een mooier product verkopen dat wat je in de supermarkt vindt”, legt Wim uit. “Ik ben opgegroeid in een kaaspakhuis en speelde als jonge jongen al dat ik op de markt stond. Het is gewoon het mooiste vak dat er is.” Daarom is Van Bemmel ook zo blij met zijn plaats op de markt in De Bilt. “Er is een goede groenteboer, een mooie viskraam, een goede bakker en andere kaaskraam. Op zo’n markt passen wij goed met ons assortiment. We hebben veel lekkere dingen dus er valt bij ons genoeg te ontdekken”, legt hij uit. 

Wim en zijn team helpen de klant graag bij het maken van een keuze of het samenstellen van een lekker kaasplankje. “We hebben een breed scala aan producten en willen onze klanten elke week weer verrassen met iets nieuws.” Zelf eet Wim graag een stuk Grand Cru Boerenkaas. “Als je die smaak eenmaal geproefd hebt dan wil je nooit meer iets anders. De combinatie van het proces en de rijping zorgen voor veel smaak.’” Van dinsdag tot en met zaterdag staat Wim op de markt. “Ons weekend duurt dus van zondag tot maandag”. legt hij uit. ‘Die gebruik ik om schoon te maken en de administratie te doen.” De drukste dagen zijn vrijdag en zaterdag’. Dan is het echt knallen met het team.  

In zijn vrije tijd richt Wim zich graag op zijn vrouw en kinderen. “Het zou leuk zijn als de volgende generatie ook in het bedrijf zou willen gaan, maar ik laat ze vrij in hun keuze.” Een hobby heeft Van Bemmel niet echt. “Ik leef een redelijk sober leven en geniet van wat ik doe. Als je doet wat je leuk vindt dan ben je feitelijk nooit aan het werk.”

advertentie
advertentie