‘Het was keihard werken, maar wat hebben we een plezier met elkaar gehad!’ Van links naar rechts: Ankie de Niet, Anneke Iseger, Rosine Weenink en Marieke de Kruijf.
‘Het was keihard werken, maar wat hebben we een plezier met elkaar gehad!’ Van links naar rechts: Ankie de Niet, Anneke Iseger, Rosine Weenink en Marieke de Kruijf. (Foto: )

Voor de elfde keer Gluren bij de Buren in De Bilt en Bilthoven

  Cultuur

Van blues tot jazz, van Nederlandstalige tot Afrikaanse en Surinaamse liederen, van klassieke gitaar- en kamermuziek tot verhalen en gedichten…. Wie altijd al eens bij anderen een kijkje in huis heeft willen nemen, kan deze wens op zaterdag 7 en zondag 8 maart combineren met het bijwonen van bijzonder gevarieerde optredens.

In dat weekend wordt op initiatief van de Stichting Kunst en Cultuur De Bilt, voor de elfde maal het festival Gluren bij de Buren gehouden. Een nieuwe werkgroep, bestaande uit Ankie de Niet, Marieke de Kruijf, Rosine Weenink en Anneke Iseger, is maandenlang bezig geweest met de organisatie hiervan.

‘’Het was keihard werken, maar wat hebben we een plezier met elkaar gehad!’’ aldus Marieke. ‘’Hoewel we elkaar nauwelijks kenden, zaten we vanaf het begin op één lijn. Geen lange discussies, maar meteen de knoop doorhakken.’’ Het resultaat mag er zijn: 17 optredens op zaterdag, en 15 op zondag, verdeeld over 25 adressen. ‘’Dit jaar hebben we geen beeldende kunst van lokale kunstenaars aan dit evenement toegevoegd,’’ aldus Ankie, ‘’maar volgend jaar gaat dit zeker gebeuren.’’ In het begin kwam er na de oproep in diverse kranten een lawine aan mailtjes binnen van artiesten die graag wilden optreden. ‘’In de loop van de daaropvolgende maanden hebben verschillende belangstellenden zich wegens omstandigheden toch weer moeten terugtrekken. Op onze vraag naar huisadressen kwam minder respons, al hebben we gelukkig wel een aantal nieuwe locaties gekregen. Zo zal WVT voor het eerst een ruimte beschikbaar stellen, en mogen we het parkhuisje in het Van Boetzelaerpark gebruiken. Dit huisje vormt een wel heel bijzondere gastlocatie!’’ Het was een flinke klus om de artiesten te ‘matchen’ met de adressen, maar ook dit is gelukt. ‘’Er zijn opvallend veel jazzmuzikanten,’’ aldus Rosine, ‘’en er zijn verschillende saxofoonensembles. In het parkhuisje zullen Dorinde Smit Duyzentkunst (zaterdag) en Maaike van der Meer (zondag) respectievelijk korte verhalen en theatermonologen brengen. Maaike heeft dan meteen haar debuut.’’
Een nieuwe locatie is ook het atelier van ‘Bonbon Margo’ aan de Dorpsstraat, waar zanger Desmond Haneveer zichzelf op de gitaar zal begeleiden. In het atrium van Woongroep Lugtensteyn zal het mannenkoor Noot aan de Man een gevarieerd repertoire brengen.

Zaterdag vinden er in de Centrumkerk twee optredens plaats van De Tornado’s, een groep enthousiaste muzikanten met een beperking. Anneke: ‘’Twee leden van ons werkgroepje hebben helaas nogal pech gehad: Rosine moest eind februari een operatie ondergaan, en Ankie heeft door een val maar liefst negen ribben gebroken. Hierdoor kan zij jammer genoeg niet op zondag 8 maart in Schutsmantel meespelen met het door haar opgerichte ensemble Xasaxa.’’ Anneke zal die zondag zelf in WVT optreden met de band Promotion.

Marieke: ‘’Alle adressen bevinden zich in De Bilt en Bilthoven, uitgezonderd één adres, dat zich aan de Groenekanseweg in Groenekan bevindt. Hier zal de groep Fred en de Samsonites een voorstelling met liedjes en gedichten verzorgen.’’ Inmiddels liggen er in onder meer verschillende winkels en Het Lichtruim folders met een compleet overzicht. Deze folder is ook te bekijken op en te downloaden van de site van Stichting Kunst en Cultuur, www.skc-debilt.nl. De optredens vinden beide dagen plaats om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. De toegang is gratis; op elk adres staat een spaarpotje waarin een vrijwillige bijdrage kan worden gestopt, zodat het evenement volgend jaar weer georganiseerd kan worden. ‘’Wij hopen dat het gedurende die twee dagen een feestje wordt voor zowel degenen die hun huis of ruimte beschikbaar stellen, als de artiesten en de bezoekers!’’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden