Ingerid, kankerpatiënt en cliënt bij het HDI, aan de wandel met haar gezin in de bossen rond het Helen Dowling Instituut in Bilthoven.
Ingerid, kankerpatiënt en cliënt bij het HDI, aan de wandel met haar gezin in de bossen rond het Helen Dowling Instituut in Bilthoven. Pim Geerts

HARTenloop voor Helen Dowling Instituut

3 februari 2022 om 11:23 Mensen

Iedereen kent wel iemand die kanker heeft (gehad). Als naaste wil je iets doen, maar wat? Geld inzamelen voor betere mentale zorg van kankerpatiënten is een mooie manier om jouw dierbare en vele anderen een hart onder de riem te steken. Bijvoorbeeld door op 4 februari, Wereldkankerdag, een HARTenloop te houden. Het geld dat je ophaalt, doneer je aan het Helen Dowling Instituut, dat zorg biedt aan mensen die worstelen met angst en ernstige vermoeidheid na kanker.

Kanker is ingrijpend. De ziekte slaat vaak in als een bom en verstoort het evenwicht. Het kan vragen, gedachten en gevoelens oproepen waar mensen geen raad mee weten. Het kan niet alleen impact hebben op de patiënt, maar ook op partners en familieleden. Zodanig dat het leidt tot psychische klachten. Het Helen Dowling Instituut (HDI) helpt mensen, en hun naasten, die na kanker vastlopen door ernstige vermoeidheid, angst en somberheid. Zij bieden zorg op maat en doen voortdurend onderzoek naar hoe deze zorg nog beter kan. Hiervoor is geld nodig. Help mee: en wandel, fiets of ren een HART!

ACTIEPAGINA Een HARTenloop organiseer je in een paar simpele stappen. Download de gratis Komoot-app en stippel een hartvormige route uit. Of kies één van de bestaande routes op www.hdi.nl/hartenloop. Vraag aan familie, vrienden, buren of ze je willen sponsoren. Dit kun je heel simpel doen door een open Tikkie rond te sturen, dan bepaalt iedereen zelf met welk bedrag hij of zij wil sponsoren. 

Als je het professioneler wil aanpakken, maak dan je eigen actiepagina aan via Pifworld: ga naar hdi.nl/pifworld, klik op ‘Kom in actie’ en vervolgens op ‘Actie starten’ en vul je gegevens in. Hier kun je zelf foto’s toevoegen, een doel bepalen en de donatieteller bijhouden. Wandelen doe je ook voor jezelf: dus geniet er vooral van. Misschien wel extra. Want met jouw HARTenloop doe je écht iets voor een ander.

Nadja Hüpscher, actrice, scenarioschrijver en ambassadeur van het Helen Dowling Instituut: ,,Met een gebroken vinger ga je naar de eerste hulp. Dat vinden we vanzelfsprekend. Maar als je hele leven opeens wankelt, moet je er zelf maar uit zien te komen. Ik heb als naaste ervaren wat het met je gezin doet als je man kanker heeft. Omdat ik weet hoe belangrijk psychische hulp, naast fysieke hulp, is voor de patiënt en de naasten, ben ik ambassadeur van het Helen Dowling Instituut. Samen met mijn vriendengroep hebben wij de Hartenloop gelopen. Een prachtige wandeling door een heel mooi en divers gebied. Wij wandelen vaak, maar het is extra mooi om dit samen te doen voor het, of eigenlijk mijn goede doel. Ik kan het niet vaak genoeg roepen: Heb hart voor deze zorg, heb hart voor HDI!”

ANGSTIG Ingerid is kankerpatiënt en cliënt bij het HDI: ,,Voor ik kanker kreeg wist ik niet eens dat deze zorg bestond. Je hoort vooral over wat kanker lichamelijk voor gevolgen kan hebben. Maar dat de ziekte ook grote impact heeft op je geestelijk welzijn en dat van je hele gezin, is veel minder bekend. Je bent voortdurend angstig dat de kanker terugkomt. En dan is er die extreme vermoeidheid, die maakt dat je niet meer kunt werken. Of dat je na een chemo niets meer kan terwijl je moeder bent en je gezin door moet. Je moet echt opnieuw je weg vinden als je eenmaal geconfronteerd bent met zo’n levensbedreigende ziekte. Het is eigenlijk helemaal niet vreemd dat je daar zelf niet uitkomt.”

Martijn van de Kerkhof, gz-psycholoog bij het Helen Dowling Instituut: ,,Bij het afronden van de behandeling zijn er regelmatig cliënten die iets terug willen doen, omdat ze veel hebben gehad aan onze hulp. De behoefte van mensen om bij te dragen is begrijpelijk, en soms ook een manier om betekenis te geven aan wat ze hebben meegemaakt. Het meedoen met de Hartenloop op Wereldkankerdag is hier een voorbeeld van. Het is bijzonder om te zien hoeveel mensen zich inzetten voor onze zorg.”

Heb hart voor HDI en organiseer een HARTenloop. Lukt het niet op 4 februari, kies dan een dag die jou uitkomt. Een ding is zeker. Met jouw actie draag je mensen met kanker een warm hart toe.

w        [www.hdi.nl

Babs Bouwman

Wandel, fiets of hardloop een HART op 4 februari Wereldkankerdag.
Nadja Hüpscher liep vorig jaar een prachtige HARTenloop met goede vrienden.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie