Robin Verstraten en zijn moeder Monique van Eijkelenburg: "Het was een gevecht maar het is ons gelukt." (foto: Julie Houben)
Robin Verstraten en zijn moeder Monique van Eijkelenburg: "Het was een gevecht maar het is ons gelukt." (foto: Julie Houben) (Foto: Julie Houben)

Bèta-talent Robin kreeg vmbo-advies

  Nieuwsflits

Robin Verstraten is wat je noemt een bètatalent. Sinds kort heeft hij zijn Master wis- en natuurkunde. Zijn afstudeeronderzoek maakte zelfs op de Nobelprijswinnaar op dit terrein grote indruk. Toch kreeg hij een vmbo-advies in groep 8. Puur vanwege zijn dyslexie.

Door: Julie Houben

Bilthoven - Als kind wil Robin (24) maar één ding: naar de universiteit. Hij is heel goed in rekenen maar heeft moeite met lezen. Ook zijn gedrag is 'anders'. Op de basisschool krijgt hij de diagnoses dyslexie en asperger. Een vmbo-advies volgt, vanwege zijn dyslexie. Daarmee lijkt de universiteit buiten bereik. Zijn moeder Monique (61) kan er nog kwaad om worden. "Robin is een introverte denker en een echte bèta. Hij zit nu helemaal op zijn plek en is supergoed in wat hij doet. Waarom moet zo'n jongen naar het vmbo? Daarmee ontneem je hem feitelijk zijn toekomst. Je rekent hem keihard af op zijn zwakste kant, zijn moeite met taal."

Moeder en zoon laten het er niet bij zitten. Robin: "Ik mocht uiteindelijk toch naar Het Nieuwe Lyceum, een havo-vwo school, en heb me helemaal suf geoefend. Zowel met lezen als met sociale vaardigheidstrainingen voor mijn asperger." Het werpt zijn vruchten af. Robin stroomt door naar het vwo. Maar op zijn 15e komt de volgende schok. Het Nieuwe Lyceum selecteert hem voor een speciaal scholieren-bèta-programma aan de Universiteit Utrecht. Maar de universiteit weigert hem. Deze keer is zijn asperger de reden.

Robin laat zich opnieuw niet uit het veld slaan. Met zijn vwo-diploma op zak laat hij zich op zijn 17e opnieuw onderzoeken door de psychiater. Die constateert dat hij niet meer aan de criteria van asperger voldoet. Nu kan de universiteit hem niet meer weigeren! Robin kan niet kiezen en gaat daarom maar voor wis- én natuurkunde. "Ik voelde me vanaf dag één als een vis in het water tussen mijn medestudenten. Ik ben bepaald niet de enige met iets van autisme. Wat niet raar is, want autismekenmerken zijn juist handig voor veel bèta-onderzoek."

'Ik werd keihard afgerekend op mijn dyslexie en asperger'

Deze zomer rondde Robin zijn twee studies af met een 9 voor zijn scriptie, die een formule beschrijft voor een nieuw nano-materiaal. "Ik heb het onderzoek mogen bespreken met de Nobelprijswinnaar op dit gebied en die was onder de indruk. Dat was wel een bijzonder moment." Nu wil hij promoveren op vervolgonderzoek naar time-glass, zoals dit nieuwe nano-materiaal heet. Maar daarvoor moet eerst financiering gevonden worden. Een beursaanvraag binnen de universitaire wereld duurt te lang, daar kan Robin niet op wachten. Daarom heeft hij een crowdfundingsactie opgezet. "Ik hoop dat het lukt. Zo niet, dan kan ik inmiddels kiezen uit meerdere werkgevers die mij via LinkedIn al benaderd hebben.

Meer over Robin's onderzoek en zijn crowdfundingsactie: www.gofundme.com/f/phd-nieuw-nanomateriaal-time-glass

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden