Astrid Nubé alias Miss Ananas: Mensen staan versteld hoe hip een oud paar schoen weer wordt."
Astrid Nubé alias Miss Ananas: Mensen staan versteld hoe hip een oud paar schoen weer wordt." (Foto: Julie Houben)

Astrid kreeg creativiteit met paplepel

  Nieuwsflits

Tot eind augustus runde Astrid Nubé, ofwel Miss Ananas, het Recycle Lab. De pop-up store in De Kwinkelier waar mensen alle mogelijke stoffen en materialen konden brengen of kopen om er iets nieuws van te maken. Op 11 oktober, in de Week van de Duurzaamheid, geeft ze een gratis workshop Schoenen Pimpen in haar nieuwe atelier in Buro LOU.

Bilthoven - Ze heeft in haar nieuwe atelier meters aan stoffen in allerlei kleuren en dozen vol materialen om haar creaties mee te 'pimpen'. Astrid Nubé (33) is dol op het ontwerpen en maken van kleding, accessoires en kleine kunstwerkjes. Alles met bestaande materialen. "De creativiteit is mij echt met de paplepel ingegoten", vertelt ze in haar kleurrijke atelier. "Mijn moeder naaide al onze kleding zelf en gaf ons het motto mee 'maak het maar zelf, knutsel er maar op los'. Maar zij kocht al haar stoffen nieuw op de lapjesmarkt. Ik kreeg op mijn 15e haar oude naaimachine en heb vanaf het begin alleen met bestaande stoffen gewerkt. Oude kleding, tassen, jassen, stropdassen: er is zo ongelofelijk veel dat nog gemakkelijk een tweede leven mee kan. Sterker nog, juist de wat oudere stoffen hebben daarvoor voldoende kwaliteit. Ik ben ervan overtuigd dat als de hele wereld een jaar lang geen nieuwe kleding koopt, er niemand zonder kleren hoeft te lopen. We kunnen alles wat er is opdragen of tot iets nieuws maken."

Naast het ontwerpen van kleding, accessoires en tassen geeft Miss Ananas - 'ik kan je een heel college geven over hoe bijzonder de ananas is' - ook workshops waarin duurzaamheid de rode draad is. "Ik vind het superleuk om mensen te laten zien hoe je je door bestaande materialen kunt laten inspireren. Je kunt tegenwoordig alles op YouTube vinden en thuis in je eentje aan de slag gaan, maar samen creatief bezig zijn en ook van elkaar leren is zo veel leuker."

Op de planning staan de workshops 'maak je eigen lamp' en 'maak je meditatiekussen'. Maar eerst op 11 oktober de gratis workshop 'pimp je schoenen'. Neem zelf schoenen of laarzen mee, die wel een boost kunnen gebruiken. Of gebruik een paar uit de collectie van Miss Ananas. Astrid levert veertjes, kraaltjes, legosteentjes, lapjes en stukjes (nep)bont. "Mensen staan er echt versteld van hoe leuk en hip ze hun oude schoenen weer kunnen maken. Je hoeft niet handig te zijn. Veel kan ook met lijm. Of ik leer je hoe je met naald en draad en een beetje geduld ook dingen wat, nouja, duurzamer kunt bevestigen."

De workshop op zondag 11 oktober is gratis en meer een inloop- en kennismakingsworkshop. Er is dan geen tijd om de schoenen echt helemaal af te pimpen. Dat kan wel in een 'normale' workshop bij Miss Ananas van 4 uur. Kosten zijn dan € 55,-.

Meedoen? Van 12 tot 17 uur kun je terecht bij Miss Ananas, Buro LOU, Leyenseweg 38 in Bilthoven. Meer info: 06 53863835 of www.missananas.nl

Julie Houben

"Werken met bestaande materialen is zo inspirerend"

Julie Houben
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden