<p>Buro Lou de nieuwe broedplaats in het voormalige politiebureau</p>

Buro Lou de nieuwe broedplaats in het voormalige politiebureau

(Foto: )

'Buro Lou' plek voor creatievelingen

  Nieuwsflits

Stichting LOU opent broedplaats Buro Lou in Bilthoven Bilthoven krijgt broedplaats in voormalig politiebureau Het voormalige politiebureau aan de Leyenseweg in Bilthoven wordt de komende twee jaar een creatieve buurtbroedplaats, onder de naam Buro Lou.

Bilthoven - Begin augustus kreeg Stichting LOU de sleutels van het pand. In samenwerking met de Utrechtse atelierstichting DePlaatsmaker ontwikkelt zij werkruimtes voor kunstenaars, creatieve ondernemers en buurtbewoners kunnen er terecht voor een goede kop koffie of een activiteit.

“Een bezoek aan dit politiebureau is vanaf nu geen straf, maar een inspiratie,” aldus kwartiermaker Marcel van der Velden die de gebruikers selecteert, contacten onderhoudt met de omgeving en de sfeer bewaakt. Geen initiatiefnemers of creatieven in Bilthoven? Niets is minder waar. “Al na één aankondiging op sociale media kregen we enorm veel reacties van mensen die een ruimte willen invullen in Buro Lou,” vertelt kwartiermaker Van der Velden. “Er is een overduidelijke behoefte aan betaalbare werkruimtes om te mogen experimenteren”. Momenteel zijn de eerste gebruikers hun ruimtes aan het inrichten. Naast ateliers komen er ook creatieve activiteiten en workshops in het gebouw. Van der Velden vertelt enthousiast; “Denk aan exposities of een bakkerij in het cellenblok, kinderworkshops, wijnproeverijen en de buitenplaats is ideaal voor een kleine buurtmarkt, een filmvertoning, of een theatervoorstelling. Yoga, meditatie en dans kan plaatsvinden in de voormalige schietruimte van het bureau, waar heel makkelijk voldoende afstand gehouden kan worden.”

Buurtbewoners kunnen ook zelf activiteiten organiseren, “Wij willen dat Buro Lou de komende jaren een ontmoetingsplek wordt waar iedereen zich welkom voelt.” Momenteel is Buro Lou in afwachting van goedkeuring van de gemeente voor een deel van de activiteiten, daarna volgt een officieel openingsmoment. Na twee jaar zal Buro Lou ruimte maken voor nieuwbouw. Zinvolle tijdelijke bestemming LOU staat voor Leegstand Oplossers Utrecht. Er staan in de provincie Utrecht veel gebouwen leeg, vaak in afwachting van herbestemming. Door in deze locaties broedplaatsen te huisvesten, ontstaan er betaalbare werkplekken voor creatieve ondernemers, start-ups, maatschappelijke ondernemers en buurtinitiatief. De deuren worden zoveel mogelijk open gezet voor uiteenlopende programmering en zo ontstaan levendige ontmoetingsplekken voor de buurt.

Buro Lou is het kleine broertje van LOU Oudenoord, de dynamische broedplaats in het Utrechtse centrum op de Oudenoord 330. In dit enorme gebouw zitten sinds 2018 ongeveer 200 creatieve en maatschappelijke ondernemers. Stichting LOU heeft familie in Amsterdam, waar Stichting LOLA een tiental broedplaatsen in beheer heeft.

De redactie

'Bezoek aan dit bureau is zeker geen straf'

Hans Ouwerkerk
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden