Bernhard Touwen en Julia Achkinazy tijdens hun coronaproof concert afgelopen juni in de Woudkapel. Foto Ton van Leeuwen
Bernhard Touwen en Julia Achkinazy tijdens hun coronaproof concert afgelopen juni in de Woudkapel. Foto Ton van Leeuwen (Foto: Ton van Leeuwen)

Nieuwe concertreeks in de Woudkapel

  Nieuwsflits

Vanaf oktober tot juni presenteren Julia Achkinazy en Bernhard Touwen hun nieuwe concertserie in de Woudkapel in Bilthoven. Een initiatief ontsprongen uit hun opgerichte International Piano Art Academy. Het zal gaan om intense, inspirerende concerten van ongeveer 75 minuten waarbij de veelzijdigheid van de piano centraal staat.

Bilthoven - Na hun eerste optreden als pianoduo in Sint Petersburg, zomer 2013, besloten Julia Achkinazy en Bernhard Touwen tot verdere muzikale samenwerking. Julia geboren in Rusland is vanaf vierjarige leeftijd gepassioneerd door de piano en al gauw schijnt haar uitzonderlijke talent door. Bernard is zelf een bevlogen concertpianist en pianodocent. Tegenwoordig vormen zij een succesvol pianoduo. In 2015 openen Touwen en Achkinazy samen een nieuwe pianoschool, International Piano Art Academy. Iedereen die pianoles wil en zichzelf écht wil ontwikkelen is welkom. De school daagt elke leerling maximaal uit ongeacht het niveau. Een vast onderdeel van het lesprogramma voor elke leerling is het optreden tijdens speciaal georganiseerde concerten. Touwen: ”Of je nu veel talent hebt of er heel hard voor moet werken, dat maakt niet uit. Wij zien dat met extra aandacht talent groeit en bloeit. Met muziek bezig zijn, levert innerlijke rijkdom op. Met onze lesmethode combineren wij het beste van twee werelden, Rusland en Nederland op het gebied van methodiek, pedagogiek en didactiek.”
Het idee om een eigen concertreeks te ontwikkelen voor in de Woudkapel is ontstaan door het gemis aan het geven van concerten in de coronatijd. Touwen: “Van muziek hoor je live te genieten. Aanwezig zijn in de ruimte waar muziek gecreëerd wordt. Dat is een andere realiteit die je niet kan nabootsen door thuis een cd op te zetten. Het moment dat de musici hun instrument beroeren en de klanken de ruimte vullen, is magisch. Iedereen in de zaal voelt het. Alles valt op zijn plaats en iedereen wordt geraakt. Concerten zijn de bron van de muziek."
Vanaf juni ontstond er weer de mogelijkheid om coronaproof concerten te geven. Touwen en Achkinazy speelden hier meteen op in en gaven een concert in de Woudkapel. Dit was een groot succes.
Touwen: "De Woudkapel heeft een goede akoestiek, intieme sfeer en de mogelijkheden om mensen coronaproof te ontvangen. Met de opgezette reeks concerten brengen wij prachtige muziek op hoog niveau en blijven wij zelf op deze manier in ontwikkeling als uitvoerend kunstenaar en dus ook als docent. Wij houden de concerten toegankelijk, want iedereen zou moeten kunnen genieten van mooie dingen.” Elke maand staat er een ander thema centraal tijdens het concert. Er is ruimte voor maximaal 50 personen en de entree is 25 euro. (reserveren is verplicht). Zondag 11 oktober vindt het eerste concert plaats met als titel Romantic treasures. Informatie en reserveringen info@ipa.academy.. Kijk ook op www.ipa.academy.

Astrid van Walsem

Van muziek hoor je live te genieten

Astrid van Walsem
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden