<p>Janne, vrijwilliger bij Speelotheek De Bilt, met zoon Bram bij het speelgoed voor de kleinste kinderen. Foto: Julie Houben</p>

Janne, vrijwilliger bij Speelotheek De Bilt, met zoon Bram bij het speelgoed voor de kleinste kinderen. Foto: Julie Houben

(Foto: Julie Houben)

'Een kamer tjokvol fijn speelgoed'

  Nieuwsflits

Je koopt duur speelgoed voor je kind en drie weken later ligt het ongebruikt in een hoek. Weer iets nieuws kopen dan maar? Dat hoeft niet. Bij Speelotheek De Bilt kun je samen met je kind steeds iets nieuws uitzoeken. Wel zo duurzaam.

De Bilt - "Kijk, een kamer vol met speelgoed!", riep de man van Janne Elling (35), toen hij zo'n vier jaar geleden door een openstaande deur in het Lichtruim gluurde. Dat bleek Speelotheek De Bilt te zijn. "Ik ben gaan kijken toen ze open waren en was meteen verkocht", vertelt Janne in de nieuwe ruimte van de Speelotheek, terwijl haar zoontje Bram (6 jaar) heerlijk zit te spelen met een racebaan.

"De formule van dingen lenen in plaats van kopen sprak me enorm aan en daarnaast ook de toewijding van de vrijwilligers. De meesten werken er al jaren. Ze denken echt mee met wat een kind leuk vindt, qua karakter en leeftijdsfase. Ik ben meteen vrijwilliger geworden en ben alleen maar enthousiaster geworden." Want los van het feit dat je als ouder niet met een berg ongebruikt of kapot speelgoed zit, leert je kind al jong om minder waarde aan materie te hechten, zo merkt Janne: "Bram kan nu heel goed afscheid nemen van speelgoed en gemakkelijk delen."

Wat ouders vaak ook doen, is tijdens de leenperiode kijken of een bepaald prijzig speelgoed misschien zo leuk is dat ze het wél willen aanschaffen. "Neem het houten wobbel board. Erg populair op dit moment én duurzaam. Maar ook hartstikke duur. Ideaal dus om 4 weken te kijken of dit een blijvertje is voor jouw kind of dat het niks voor hem of haar is."

Omdat de nieuwe ruimte vrij klein is, gaat het lenen met time slots van 20 minuten. Per kind mogen er 3 dingen mee uit het ruime assortiment van speelgoed en spellen en zelfs rijdend materiaal waar kinderen zelf op kunnen. Helaas is Speelotheek De Bilt maar een paar uur per week open. "Ik hoop dat meer mensen ons weten te vinden. We hebben nog zeker plek voor nieuwe leden en ook voor vrijwilligers, zodat we vaker open kunnen."

Speelotheek De Bilt heeft meer dan 600 stuks speelgoed en spellen. Lidmaatschap kost € 30,- per jaar per kind. Bij meerdere kinderen € 35,-. Voor incidenteel lenen door bijvoorbeeld groot- of oppasouders is er ook een strippenkaart. Openingstijden zijn woensdagmiddag en zaterdagochtend. Locatie: op de 1e verdieping van het Sociaal Warenhuis, Molenkamp 48, De Bilt. www.speelotheekdebilt.nl

Praktische info over Speelotheek De Bilt

Je hebt geen berg ongebruikt speelgoed meer

Julie Houben

Julie Houben
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden