Corona

  Nieuwsflits

Drie weken geleden liep ik met mijn lief een rondje Singel. De Utrechtse singel is weer rond, zoals u weet. Het was een prachtige dag en wij konden prima slalommend om de andere wandelaars heenlopen. Totdat we opeens werden tegemoet gelopen en bijna ingesloten door een groep van 500 “Vrouwen voor vrijheid”. Ze liepen dicht bij elkaar, ze joelden en sloegen op trommels en waren vooral overal tegen. Tegen mondkapjes, tegen de anderhalve meter en tegen een vaccin. Ze waren duidelijk heel erg bezig met hun eigen vrijheid, onze vrijheid vonden ze minder van belang, want wij konden even geen kant meer op.

We hebben de afgelopen maanden gemerkt dat veel ouderen blij waren dat ze weer veilig de deur uit konden en bij ons in de servicecentra terecht konden voor wat gezelligheid. Natuurlijk willen we ze heel graag blijven ontvangen, al wordt dat steeds moeilijker. Maar heel beheerst en in kleine groepen willen we onze activiteiten door laten gaan. Ons servicecentrum in Maartensdijk moest een paar weken sluiten vanwege een besmetting in Dijckstate. De taallessen zijn opgeschort, want dan zijn er te veel mensen in ons pand.

Vooruit, even ons best doen maar weer

En nu is een tweede coronagolf begonnen. Hoe dat komt, daarover horen we verschillende theorieën. Wat we wel weten is dat veel bedrijven enorm getroffen worden, en vaak alleen kunnen overleven door mensen te ontslaan. De culturele sector wordt enorm hard geraakt. En ouderen en kwetsbaren, die geen bezoek kunnen ontvangen, weken, soms maanden lang, worden daar heel ongelukkig van.

En ik weet ook dat alleen maar roepen dat je ergens tegen bent, niet helpt om dat virus weg te krijgen. Beperkt het niet geven van handen je in je vrijheid? Is het houden van anderhalve meter afstand een ramp? Is het op hebben van een mondkapje in een winkel nou zo verschrikkelijk? “Baat het niet, het schaadt niet,” zegt het kabinet.

Weinig stimulerend, maar kom op mensen, laten we ons nog even inspannen om de paar regels die we hebben om dat virus in te dammen, na te leven. Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor mensen die weer in een isolement dreigen te raken of die hun bedrijf of baan kunnen verliezen. Alleen samen en met snelle testen en met een vaccin krijgen we corona eronder.

Evelien Ribbens

Column door Evelien

Hans Ouwerkerk
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden