<p>Kinderen van de Werkplaats Kindergemeenschap lezen voor aan burgemeester Potters. &nbsp;</p>

Kinderen van de Werkplaats Kindergemeenschap lezen voor aan burgemeester Potters.  

(Foto:Eline Buijs)

'Mijn pubertijd heb ik overgeslagen'

  Nieuwsflits

“Papa, beloof je dat je niet doodgaat als ik op scoutingkamp ben?” “Ik wil niet huilen op school, dan denken ze dat ik niet tegen mijn verlies kan.” ”Ik wil graag ergens spelen, maar ik durf mama niet alleen te laten.”

- Afgelopen week was het de week van de jonge mantelzorger. 1 op de 5 kinderen is jonge mantelzorger doordat het te maken krijgt met een ziek gezinslid. Een onbezorgde jeugd? Die kunnen we ze niet geven. Wel kunnen we zorgen dat deze kleine helden de steun krijgen die ze verdienen.

Besmettelijk.

Hoe onontbeerlijk die steun is, heeft onze burgemeester Sjoerd Potters aan den lijve ondervonden. Potters: “Mijn moeder en zusje hebben een zeldzame genetische afwijking, waardoor zich op al hun klieren kanker ontwikkelt. Van jongs af aan is mij verteld dat de kans heel groot is dat ze komen te overlijden.

Er was in die tijd op school geen aandacht voor mijn thuissituatie. Erger nog, mensen om ons heen dachten dat de ziekte besmettelijk was. Onze situatie was zo dramatisch, dat ze ook niet goed wisten wat ze moesten zeggen of doen.

Ouderrol.

Ik nam al snel de ouderrol over en mijn pubertijd heb ik op dat moment overgeslagen. Ik kan me bijvoorbeeld nog heel goed herinneren dat ik een jaar of 18 was en mijn zus en moeder geopereerd moesten worden aan hun bijnieren. De kans was heel groot dat ze de operatie niet zouden overleven. Ik heb toen de overlijdensrisicoverzekering moeten bellen om te informeren hoe het in dat geval verder zou moeten.

Oerkracht.

Ik kan je vertellen, op zulke momenten word je heel snel volwassen. En juist dat heeft me ook weer heel veel gebracht. Ik voel een soort oerkracht of overlevingsinstinct in me die er voor zorgt dat ik écht iets van het leven wil maken. Ik wil er alles uithalen wat mijn moeder en zusje er niet uit kunnen halen." Zichtbaar trots: "En zie, nu sta ik hier als burgemeester van De Bilt. Wat ik heb meegemaakt heeft me daar ontzettend bij geholpen.”

Burgemeester Potters’ moeder en zus leven gelukkig allebei nog. Ook nu nog betekent dat voor Potters, naast zijn veeleisende functie: zorgen maken over en zorgen voor. Dat wordt direct zichtbaar als hij de persbijeenkomst vroegtijdig moet verlaten in verband met een calamiteit met zijn moeder.

Deze week ontvingen alle scholen, kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties in onze gemeente, dankzij een gift van Rotaryclub De Bilt, het prentenboek 'papa draak wordt niet meer beter'. Het boek, dat ervaringsdeskundige Sascha Groen schreef en illustreerde, biedt troost en erkenning voor kinderen met een zieke ouder. Bij het boek zit de signaalkaart van MantelzorgNL. Alle leerkrachten en pedagogisch begeleiders in onze gemeente zijn hiermee goed toegerust om jonge mantelzorgers te steunen.

Eline Buijs

"Op zulke momenten word je heel snel volwassen."

Eline Buijs
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden