<p>vlnr:Fieke Faber, Aad van der Meer en Truus te Pas in de nieuwe ruimte Lokaal 17 waar de 17 Global Goals centraal staan.</p>

vlnr:Fieke Faber, Aad van der Meer en Truus te Pas in de nieuwe ruimte Lokaal 17 waar de 17 Global Goals centraal staan.

(Foto: Astrid van Walsem)

Lokaal 17 en de 17 Global Goals

  Nieuwsflits

In de Bilt op de Hessenweg is er een inspirerende ruimte bij gekomen waar de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (Global Goals) van de Verenigde Naties centraal staan.

Een mooie, officiële opening hadden de initiatiefnemers van Lokaal 17 voor ogen, maar helaas gooide corona roet in het eten. Daarom voltrok de ceremonie zich afgelopen zaterdag in besloten kring waar wethouder voor duurzaamheid Anne Brommersma de ruimte officieel opende.
Aad van der Meer adviseur Wereldwinkel en coördinator Global Goals ruimte: “17 Gobal Goals vandaar de naam Lokaal 17, maar 17 is voor ons een magisch getal. Toen de Wereldwinkel vorig jaar eind oktober naar dit pand aan de Hessenweg verhuisde, hadden wij een stukje ruimte over. Deze ruimte willen wij nu benutten als herkenningspunt van duurzaamheid. Hier worden de duurzame ontwikkelingsdoelen - de 17 Global Goals - uitgebeeld die door de Verenigde Naties in 2015 zijn vastgesteld. Om het nog mooier te maken, in deze ruimte waren de boekenkasten van boekhandel Bouwmans overgebleven. Ik dacht alleen maar, het zouden er toch geen 17 zijn? En het waren precies 17 boekenkasten.” Lokaal 17 staat in open verbinding met de verkoopruimte van de Wereldwinkel en is bedoeld als ruimte waar iedereen informatie kan krijgen over de duurzame ontwikkelingsdoelen. Daarnaast hopen de initiatiefnemers bezoekers aan te moedigen zich in te zetten voor een van deze 17 duurzame doelen. Met Lokaal 17 kan de Wereldwinkel nog duidelijker maken hoe Fairtrade een bijdrage levert aan die duurzame doelen. Van der Meer: “Via de nieuwe ruimte en de presentaties daarin hopen wij duidelijk te kunnen maken aan jong en oud voor welke uitdagingen wij met zijn allen staan in deze wereld.” De initiatiefnemers van lokaal 17 zijn: Stichting Wereldwinkel De Bilt, Werkgroep Fairtrade De Bilt, BENG! en Duurzaam De Bilt. Op dit moment is er een fraaie foto expositie te zien in de ruimte waarbij elk doel is gekoppeld aan een bijbehorende foto die in beeld het belang van het doel uitlegt. Elk doel heeft door de Verenigde Naties een kleur gekregen en deze kleur correspondeert met de boekenkast waar de foto met het desbetreffende doel in hangt. Het is de bedoeling om met Lokaal 17 mensen te inspireren en mee te laten denken over deze Global Goals. De ruimte telt 17 stoelen en is te huur voor het symbolische bedrag van 17 euro aan mensen die een evenement willen organiseren gelinkt aan één van de duurzame doelstellingen.

Truus te Pas en Fieke Faber, beiden lid van de werkgroep Fairtrade De Bilt zijn het roerend met elkaar eens over de functie van Lokaal 17. De ruimte is bedoeld voor iedereen die wil meedenken over de 17 doelstellingen zoals onder andere het beëindigen van de armoede en honger, gelijke toegang tot onderwijs en klimaatverandering. Te Pas: “Wij nodigen iedereen uit mee te denken en met suggesties te komen. Alles kan en alles is mogelijk.”

Astrid van Walsem

17 is het magische getal in deze ruimte

Astrid van Walsem
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden