Korrel zout?


<p>Martin van Veelen, columnist, BBC</p>

Martin van Veelen, columnist, BBC

(Foto: )

Korrel zout?

  Nieuwsflits

De afgelopen zestig jaar breng ik, met uitzondering van mijn militaire dienstplicht, door in het onderwijs. Na het soldaatje spelen werd het onderwijs wat mij betreft interessanter en ik krijg daar ook nog iedere maand geld voor. Beroepshalve heb ik meer dan gemiddelde interesses voor tv-programma’s die over het onderwijs gaan; ik kijk daar eigenlijk altijd naar en soms met plezier. Zo heb ik enkele jaren geleden uiteraard de soap De Luizenmoeder gezien en daar heel wat korrels zout voor nodig gehad om de bijna zinloze afleveringen door te worstelen.

De afgelopen weken volg ik de documentaire Klassen over het belangrijkste jaar in het leven van enkele Amsterdamse kinderen in een blijkbaar gesegregeerde samenleving. Het belangrijkste jaar in hun leven? Ja, want als je prestaties en toetsen in groep 8 tegenvallen dan volgt een ongezouten advies en is je leven naar de knoppen. Graag een enorme korrel zout s.v.p. Natuurlijk zijn de toetsen belangrijk en natuurlijk moet je je best doen op school. En scholen, hoe de samenstelling van het publiek ook is: super goed onderwijs is heel belangrijk voor de leerlingen en voor de samenleving!

Korrel zout. U denkt wellicht: die titel heeft hij van Youp overgenomen. Dat klopt, ik heb oudejaarsavond met veel plezier naar zijn helaas laatste oudejaarsconference gekeken en ik was het heel vaak met hem eens en ik moest veelvuldig lachen. Terwijl ik genoot en me niet hoefde voor te bereiden op het afsteken van vuurwerk, keek ik even in mijn agenda en schrok ik dat mijn columnbeurt aanstaande was en de titel was geboren. Maar dit terzijde en dat vuurwerk moet u ook met een korrel zout nemen.

Terug naar Klassen. Helaas is dit programma voor mij een voorbeeld van ongenuanceerd zwart-wit-denken en geeft het helaas de indruk alsof het in het Nederlandse onderwijs zo is gesteld. Ja, het klopt dat het in Amsterdam en in meerdere grote steden gruwelijk is gesegregeerd en dat we ook in kleinere plaatsen moeten waken om dit te voorkomen en wat mij betreft waar mogelijk terug te draaien. Hier in onze gemeente zijn we goed op weg, maar we hebben zeker nog werk aan de winkel. Ook hier zijn nog steeds ouders die voor hun kind een school verder weg kiezen, terwijl dichterbij huis een prima school is, maar… Nee, nu geen korrel zout. Ik hoop echt dat de komende jaren iedereen in onze gemeente gaat beseffen dat de samenleving gebaat is bij wederzijds respect en dat begint bij: gewoon bij elkaar op school zitten, samen sporten, samen spelen, samen Corona bestrijden, samen… enzovoort, ongeacht de afkomst.

Column Martin van Veelen

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden