Bakkert in de bajes succesvol van start


<p>Nils Engelman, De Bakkert in de bajes in Buro Lou.</p>

Nils Engelman, De Bakkert in de bajes in Buro Lou.

(Foto: Eline Buijs)

Bakkert in de bajes succesvol van start

  Nieuwsflits

Al jaren stond het oude politiebureau van Bilthoven op de Leijenseweg leeg. Zonde natuurlijk! Tot augustus 2022 bruist het pand, dat op projectontwikkeling wacht, weer van de activiteiten. Ruim 30 enthousiaste ondernemers creëren op ‘Buro Lou’ voor zichzelf een werkplek én een ontmoetingsplek voor jong en oud.

Bilthoven - Buro Lou biedt betaalbare werkruimte aan startups die zich naast hun bedrijf willen inzetten voor verbinding met de buurt. Voor de lockdown werden er al workshops tekenen, keramieken en kinderfeestjes georganiseerd. Er was muziekles, theaterles en het gebied rond het pand werd ontdaan van straatvuil. Er worden fietsen gerepareerd en (online) volop kunst verkocht.

Sinds december wordt er in Buro Lou ook brood gebakken door een nieuwe ondernemer. Nils Engelman, de ‘Bakkert in de Bajes’ bakt brood met slechts drie ingrediënten en geeft (na de lockdown) workshops broodbakken.

Carrière aan de wilgen

Nils: “Vlak voor de eerste lockdown besloot ik mijn baan als programmamanager op te zeggen omdat die me geen voldoening meer gaf. Toen ging Nederland op slot en zat ik thuis. Ik besloot mijn tijd goed te besteden en brood te bakken voor de straat. Dat liep al snel uit de hand. Ik bakte 16 broden per dag in mijn huis-tuin-en-keuken oventje. Met een oven die acht uur per dag aanstond, liep de temperatuur deze zomer bij ons thuis op tot 45 graden.”

Zijn thuis was niet meer de ideale plek voor zijn hobby. “Na verloop van tijd was mijn vriendin het zat dat de bloem overal zat en werd ik licht gesommeerd om een ander plekje te zoeken om te bakken. Toen mijn oven er ook nog uit knalde en ik toevallig in die week de kwartiermaker van Buro Lou sprak over de mogelijkheid om in de gevangenis te bakken, kwam alles op zijn plek: ik zou mijn carrière als bakker een serieuze kans geven.”

Warm welkom in de buurt

In Buro Lou is Nils helemaal op zijn plek. “k ben nu een paar weken open en het gaat super goed. Ik heb niet veel aan promotie gedaan, maar het nieuws ging van mond tot mond en klanten deelden de bakkerij in buurt-apps. Nu staat er op zaterdag zelfs een rij! Ik had nooit verwacht dat het zo snel zou gaan. Ik krijg zoveel enthousiaste reacties, dat geeft mij de energie om door te bouwen.”

Ondertussen kijkt Nils ook uit naar de toekomst. “Het lijkt me fantastisch om straks 100% Utrechts brood te kunnen bakken. Ik denk dat duurzaamheid voor mijn generatie het nieuwe normaal is. Ik doe dat door meel te gebruiken uit de regio. En ik voorkom verspilling door op bestelling te bakken. In traditionele bakkerijen wordt veel weggegooid. Die verspilling van tijd, energie en grondstoffen, daar wil ik niet aan mee doen.”

Meer weten?

Benieuwd naar de activiteiten in Buro Lou? Je volgt ze via Instagram of Facebook.

Eline Buijs

“Duurzaamheid is voor mij het nieuwe normaal.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden