Veerkracht!


Foto:

Veerkracht!

  Nieuwsflits

Mijn vorige column leverde ik in op maandag 14 december, nietsvermoedend! Ik schreef overzwemmen of verzuipen en over de horeca. Hoeveel bewondering ik voor die beroepsgroep heb, zeker omdat ze in de donkere dagen voor Kerst, hun restaurants zo prachtig verlichtten, net alsof er iets te vieren was. Die avond kondigde onze MP de lock-down aan en moesten vele winkels vanaf de volgende dag dicht. In mijn naïviteit had ik dat niet zien aankomen of had ik het misschien ‘geparkeerd’? Als een soort overlevingsstrategie..

Wat zoiets met je doet kan je pas echt begrijpen en voelen als het je zelf overkomt. Zorgen over je salarisverplichtingen en andere vaste lasten en zorgen om je onverkochte voorraad. Vele winkels, zoals modewinkels, sieradenwinkels en boekhandels puilden uit! Het was nog twee weken tot aan Kerstmis, voor vele winkels de belangrijkste weken van het jaar, financieel gezien.

Eigenlijk had ik in die column van december over veerkracht willen schrijven, maar goed het werd dus bewondering voor de Horeca. En terecht, want wat houdt de Horeca haar rug al lang recht!

Als je dan ineens zelf aan de beurt bent, dan krijgt het V-woord weer betekenis. Het raakt je hoor, als klanten boos zijn omdat je de winkeldeur niet voor ze open doet. Als er een enorme rij voor de oliebollenkraam voor je winkel staat. Dan mag je niet breken en blijf je dus flink. Eigenlijk wil je een kuil graven en je er in verstoppen, er pas weer uit komen als dit allemaal achter de rug is.

Maar zo werkt het niet. Sterker nog, je gaat online met een webshop en nieuwsbrieven. Personeel van modewinkels passen en showen hun hele collectie en gaan er mee Facebook en Instagram en ‘Windowshopping' wordt uitgevonden. Iedereen doet wat ie kan en houdt de rug recht.

Dit verdient veel goodwill en ik hoop van harte dat zich dat, na deze lock-down, dubbel en dwars uitbetaalt! Want met de V van Victory en Veerkracht, zullen wij dit allemaal overwinnen!

Column Ike Bekking

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden