Foto:

Toneelvereniging Steeds Beter bestaat 75 jaar

  Nieuwsflits

Dit had voor toneelvereniging Steeds Beter een jaar met verschillende jubileumuitvoeringen moeten worden. Helaas kunnen de eerste drie voorstellingen op 14, 15 en 16 mei, die aanvankelijk voor maart waren gepland, vanwege de verscherpte coronamaatregelen geen doorgang vinden. De leden hopen nu dat het 75-jarig jubileum in elk geval in november gevierd kan worden.

De Bilt - Vlak na de oorlog kregen veel bewoners van het vroegere Jodendom een brief in de bus: er zou een nieuwe toneelvereniging worden opgericht. Belangstellenden konden hun acteertalenten tonen tijdens een eerste bijeenkomst in café De Zilvervos. Na vijf jaar oorlog waarin je ’s avonds de deur niet uit mocht, waren er heel wat belangstellenden! Het zaaltje van De Zilvervos zat die avond dan ook vol met vooral jongeren. Oprichter Jo Beckers beoordeelde iedereen die uit een boekje een stukje voor speelde, en het gevolg was een groot aantal leden voor de nog op te richten toneelclub.

Vervolgens kwam er een brief met de vraag een naam voor de nieuwe vereniging te bedenken. Iemand kwam met ‘Wij hopen steeds beter’. Omdat het woord ‘hopen’ ook een andere betekenis heeft, werd de naam ingekort tot ‘Steeds Beter’. Op 2 januari 1946 – 75 jaar geleden - werd de vereniging officieel opgericht, en vanaf die datum worden er elk jaar minstens twee uitvoeringen gebracht. Van de destijds zeven bestaande toneelverenigingen is Steeds Beter de enige die is overgebleven. De vereniging is niet alleen in de gemeente De Bilt bekend, maar heeft ook buiten de gemeentegrenzen bekendheid gekregen: op de Eenakterfestivals in Baarn en vroeger ook De Meern, werden al vele prijzen gewonnen. Dit jaar had de toneelvereniging ook weer zullen deelnemen aan het Eenakterfestival in Baarn, maar helaas kon ook dit evenement niet doorgaan. 

Zoveel leden als er vroeger waren, heeft de vereniging niet meer. De huidige leden zijn klein in aantal, maar compenseren dit door hun enthousiasme en liefde voor het toneelspel. ‘We hebben door de corona al onze voorstellingen van vorig jaar al moeten schrappen, en nu dus ook de voorstellingen die in mei waren gepland,’ aldus het bestuur. ‘Nu maar hopen dat we ons 75-jarig jubileum samen met ons trouwe publiek kunnen vieren op 12, 13 en 14 november!’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden