<p>Vijf van de acht bestuursleden van Stichting Planschade Bilthoven Noord. Rechts: Luc Jonker</p>

Vijf van de acht bestuursleden van Stichting Planschade Bilthoven Noord. Rechts: Luc Jonker

(Foto: )

‘Gemeente moet fout snel herstellen’

  Nieuwsflits

Door een fout in het bestemmingsplan uit 2013 hebben meer dan 300 huiseigenaren in Bilthoven Noord een groot probleem. Ze mogen niets meer aan hun huis verbouwen en verkopen is uiterst lastig. Er liggen nu 186 schadeclaims bij de gemeente. "Dit wil niemand, ook wij zelf niet", aldus Luc Jonker, vertegenwoordiger van de gedupeerden.

Bilthoven - "Dit gaat de gemeente mogelijk miljoenen kosten terwijl de oplossing simpel is: repareer die fout" aldus Luc Jonker (59), oprichter van de Stichting Planschade Bilthoven Noord, waarmee hij afgelopen zomer met succes opriep tot het indienen van de claims. "Door een technische fout in dat bestemmingsplan uit 2013 staan al onze woningen sindsdien 'fout' op het perceel. Te dicht op de erfgrens. Elke garage naast een huis is daardoor feitelijk een illegaal gebouw geworden en elke meter die je nog wil aanbouwen aan je huis is verboden. Bizar natuurlijk, want bij de bouw van de huizen en garages voldeed alles nog wel aan de regels. Dit was ook nooit de bedoeling van het bestemmingsplan maar is wel het ingrijpende gevolg. Nu zitten wij 'vast' in onze huizen en we mogen er geen steen meer aan veranderen."

Al in 2014 beloofden de toenmalige burgemeester en wethouder de fout in het bestemmingsplan te repareren. Maar...er gebeurde niets. Jonker: "Wij als bewoners hebben herhaaldelijk gevraagd om een gesprek met de gemeente, om te kijken hoe de fout opgelost kan worden. Dat is het enige wat wij willen namelijk. Maar we kregen steeds nul op rekest. Dus zagen we ons genoodzaakt planschadeclaims in te dienen. Dat kon tot afgelopen zomer. Niet omdat we geld willen, maar in de hoop dat de gemeente dan wel met ons om de tafel wilde. Want hoewel zo'n 'reparatie' van het bestemmingsplan ook het nodige kost, kan het wel. Dan zijn wij blij en spaart de gemeente miljoenen euro's uit aan de afwikkeling van 186 claims en de uitbetalingen, als wij gelijk krijgen. En dat krijgen we zeker."

De gemeenteraad maakt zich inmiddels ook grote zorgen. In juni 2020 nam zij een motie aan om de reparatie van het bestemmingsplan uit te voeren. Maatwerk is daarin het codewoord en de oplossing. Maar het college hield zich doof, óók na de claims die er op volgden. Laatste poging is een serie vragen van een aantal wanhopige raadsfracties met wederom de boodschap: ga in gesprek, los het op. Dit gaat de gemeente miljoenen kosten. Het college heeft tot 2 maart de tijd die vragen te beantwoorden. Luc Jonker: "Niemand wil dit, óók de bewoners niet. Wij willen gewoon weer legaal wonen. Ik hoop zo dat de wethouder tot inkeer komt, maar ik vrees het ergste. Er is inmiddels een adviesburo aangesteld dat de claims gaat beoordelen, dus het verbranden van gemeentegeld is al begonnen. De wethouder denkt misschien dat de gemeente dit 'gaat winnen' en onze claims afgewezen worden. Maar dan heb ik slecht nieuws voor hem: dat is dit niet het geval."

Julie Houben

'Ga met ons in gesprek en los dit probleem op'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden