Foto:

Online wereld

  Nieuwsflits

“We horen je niet, want je microfoon staat niet aan." Dit is een veel gehoorde zin, de afgelopen elf maanden. Ook erg vaak hoor ik: “Shit, mijn verbinding is slecht, ik ga wel dichter bij de router zitten." en “Sorry hoor, heb even een stuk gemist. Mijn wifi lag eruit."

Allemaal teksten die we 2019 nooit gebruikten, of bijna nooit. Toen zaten we gewoon bij elkaar, in elkaars gezicht te hoesten, zoenden wat af, gaven handen en vergaderden en zongen in elkaars nabijheid.

En nu wennen we langzaamaan aan een nieuwe wereld waarin veel niet kan, maar waar we ook leren omgaan met nieuwe technieken. We leven voor een groot deel online. Via Teams, Zoom, Skype en beeldbellen met Whatsapp houden we toch contact met elkaar. Ik houd op die manier zoveel mogelijk contact met collega's , vriendinnen, de kinderen en mijn koorgenoten. Zelfs met de buren praat ik via Whatsapp vaker dan in het echt. En van ons prachtig nieuw kleinzoontje dat we gelukkig ook regelmatig in het echt zien, worden ontzettend veel foto's en filmpjes gemaakt. We maken zijn eerste gebrabbel, schaterlach en eerste groentehapje online mee.

'Hallo, je microfoon staat niet aan!'

Ik ben gek op zingen bijvoorbeeld, maar als koor mag je zeker niet bij elkaar komen. We repeteren nu iedere donderdagavond via Zoom. Heel raar want je ziet je medekoorleden op het scherm. maar je hoort alleen jezelf en de dirigent. Samen zingen kan niet, want al die wifiverbindingen hebben een andere snelheid. Het was dus even wennen, maar nu studeren we toch maar cantate 21 van Bach in. Hartstikke moeilijk om dat online te doen, maar het stimuleert dus wel om extra te oefenen. Als we ooit weer bij elkaar komen, voeren we Bach uit. Hoe leuk is dat?

Als u dit leest, heb ik al een online rondleiding in het Groninger museum achter de rug en via mijn laptop woon ik een cabaretvoorstelling bij van Mischa Wertheim. Het tv-programma “Even tot hier” begint weer op 20 maart; voor de interactieve uitzending heb ik een kaartje gekocht. Mijn laptop en ik zijn erbij.

Ook MENS De Bilt organiseert online-activiteiten. Zo is er 3 maart om 12.00 uur een onlinelunchcafé met informatie over dementie. Georganiseerd door het steunpunt Mantelzorg. Voor meer informatie moet u even op de website www.mensdebilt.nl kijken.

Als u nog niet veel online doet: ik kan het u toch echt aanraden. We moeten toch wat in deze tijd.

Evelien Ribbens

Column

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden