<p>Martin van Veelen, columnist, BBC</p>

Martin van Veelen, columnist, BBC

(Foto: )

Kansen

  Nieuwsflits

In de coronatijd zijn de discussies over kansen(on)gelijkheid weer stevig opgelaaid. En dan bedoel ik niet: de ene winkel wel open en de andere niet. En ook niet waarom nu de oudere voetballers in ons eerste elftal niet mogen voetballen en de jongere senioren wel en dus hun kansen op een basisplaats na de zomer zijn veranderd. Nee, ik wil me nu graag beperken tot de kansen in het onderwijs.

Vroeger, in de generaties voor mij, was het gebruikelijk dat de kinderen van de rijken naar de HBS of het gymnasium gingen en was het voor de minder welgestelden al heel knap als de Mulo in beeld kwam. Tsja, dat was nogal kansenongelijk. Daarna kwam de Mammoetwet en toen kon eigenlijk iedereen naar de school waar hij/zij paste. Tenminste, als de basisschool dat ook adviseerde, want ja, een kind van ... dat hoort toch naar ... te gaan. Helaas gebeurde dit nog heel lang en gebeurt het ondanks de eindtoets in groep 8 nog steeds, maar gelukkig steeds minder.

De televisiedocumentaire “Klassen” drukte de kijkers weer eens met de neus op deze materie. Natuurlijk werden de Amsterdamse feiten wat zwart-witter (letterlijk en figuurlijk) neergezet dan we in de rest van Nederland meemaken, maar de kern klopt. Ook in ons mooie De Bilt gaat niet alles helemaal perfect en laten basisscholen bij hun advisering zich nog weleens beïnvloeden door subjectieve argumenten.

Gelijke kansen in het onderwijs beginnen niet pas bij de advisering in groep 8, maar natuurlijk al veel eerder: de leerkrachten en de ouders zijn samen cruciaal voor de (school)ontwikkeling van de kinderen. Vooral goed samenwerken om de beste kansen te creëren voor alle kinderen.

Heeft corona ook nog een rol gespeeld of is het toeval dat we nu meer spreken over de eerder genoemde kansen voor de toekomst? Zeker wel. En het is mede daardoor ook heel goed dat de overheid de komende jaren extra geld in het onderwijs pompt om de kansengelijkheid te bevorderen. Het is helaas wederom incidenteel geld en na een jaar of drie is het geld besteed, en dan? De kans is groot dat we van corona zijn verlost, maar is de kansengelijkheid in het onderwijs dan op orde? Hier in onze kansrijke gemeente moet dat toch mogelijk zijn!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden