<p>Tol aan de Vuursche Steeg. Foto: Historische Kring D&#39;Oude School</p>

Tol aan de Vuursche Steeg. Foto: Historische Kring D'Oude School

(Foto: Historische Kring D'Oude School)

Wereldspeler ASM International begon in Bilthoven

  Nieuwsflits

In de afgelopen eeuw zijn verschillende belangrijke bedrijven ontstaan in de gemeente De Bilt. Ook Bilthoven heeft een ‘Silicon Valley’ gekend. Op het gebied van de halfgeleiderindustrie begon Arthur del Prado in 1964 aan de Obrechtlaan een eigen onderneming, verhuisde met zijn bedrijf een paar keer binnen de gemeentegrenzen en werd uiteindelijk wereldspeler. Jacques Reijniers vertelt in het maartnummer van de Biltse Grift de interessante geschiedenis van deze ondernemer in Advanced Semiconductor Materials.

De Bilt - Begin mei worden de oorlogsjaren herdacht. Ook in onze gemeente. Maar wát gebeurde er allemaal en wáár precies? Soms zijn, driekwart eeuw later, nog sporen zichtbaar. Als men het weet, komt de geschiedenis tot leven. Bernard Schut ging op zoek en neemt de lezer mee op een imaginaire wandeling, kris kras door het Bilthoven van de oorlogsjaren en vertelt over sporen uit die tijd.

Abe Postema is in zijn vaste rubriek ook altijd op zoek naar sporen uit het verleden. Ditmaal stuitte hij op een lieflijke foto van een bosweg en zocht hij uit waar dat kon zijn. Op de diverse lommerrijke toegangswegen van Bilthoven moest tol worden betaald. Kees Floor verdiepte zich er in en vertelt ons ditmaal over de tol bij de ‘Vuursche Steeg’.

Het RIVM, dat momenteel vrijwel dagelijks in beeld is, wordt door Wim Krommenhoek op geheel andere wijze belicht. Op zijn tocht langs de kunst in De Bilt neemt hij ditmaal een kijkje bij de beelden die op het RIVM-terrein zijn te vinden. Als we de geschiedenis niet vastleggen, raakt deze al gauw in vergetelheid.

Oud-voorzitter van de Historische Kring, Leo van Vlodorp is zich daarvan als geen ander bewust. Hij schreef de Kroniek van 2020 van de Bilt.

Verkrijgbaar

Dit alles is te lezen in de maart-uitgave van De Biltse Grift, die rond 5 maart verkrijgbaar zal zijn in Bilthoven bij de Bilthovense Boekhandel en Bruna en in De Bilt bij The Read Shop. H.A. L’Honoré Naber

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden