Foto:

Een ontmoeting

  Nieuwsflits

Ik kwam haar tegen op de Hessenweg, een oudere dame die jarenlang actief was bij MENS De Bilt. Als vrijwilligster en later als deelneemster aan van alles en nog wat. Ze is iemand die duidelijk houdt van gezelligheid, mensen om zich heen. Altijd actief.

We hadden elkaar wel een jaar niet gezien. Natuurlijk wilde ze weten hoe het met mij was, want belangstelling voor anderen heeft ze zeker. Maar ach, ik vind thuiswerken ontzettend saai en dat er van alles niet kan, maakt het leven ook ontzettend saai, maar verder vermaak ik me wel.

Maar zij is jaren ouder en kwetsbaar. Ze stak van wal en vertelde hoe ze nu al een jaar leefde. De dagen duren eindeloos. In het begin van de coronacrisis verloor ze haar zus en zwager aan het virus en “tja, een gewaarschuwd mens telt voor twee,” zei ze. Sindsdien blijft ze vooral thuis. Haar dochter woont ver weg en komt eens per maand, met een mondkapje op, en haar kleinzoons studeren in Utrecht. “Ze hebben me leren zoomen, dus nu zie ik ze wel regelmatig op het scherm.” Ook wordt ze gebeld door een vrijwilligster van MENS De Bilt, die vraagt hoe het gaat en of ze iets voor mevrouw kan doen.

De boodschappen laat ze bezorgen en heel af en toe maakt ze een wandelingetje. En met een beetje geluk komt ze dan iemand tegen met wie ze een praatje kan maken. Bijvoorbeeld met de sociaal werkers van MENS De Bilt, in hun blauwe jasjes.

We praatten zo nog een tijdje door en ze kleurde goed het beeld in van ouderen: ze klagen niet, ze gaan niet rellen of naar het Museumplein of het RIVM om te demonstreren tegen de coronamaatregelen. Eigenlijk horen we ze niet, ze lijken langzaam uit het straatbeeld en het dagelijks leven te zijn verdwenen.

“Bescherm de kwetsbaren en haal Nederland van het slot,” riep een politicus de afgelopen weken. Met dit geluid scoorde hij zowaar acht zetels. Maar de kwetsbaren beschermen zichzelf al, meneer de schreeuwende politicus. Ze durven van angst of onzekerheid allang de straat niet meer op.

Dus zullen we even met elkaar afspreken dat we rekening houden met elkaar en dat dat slot er langzaam en met beleid afgaat?

Wij van MENS De Bilt gaan deze dagen ook weer bespreken en onderzoeken wat er wél kan. Hoe we onze panden weer kunnen openen en langzaam maar zeker iedereen weer kunnen ontmoeten.

Column Evelien Ribbens

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden