Dirk-Jan Reijneveld uit De Bilt: 'Dankzij corona had ik eindelijk tijd om dit boek te schrijven.'
Dirk-Jan Reijneveld uit De Bilt: 'Dankzij corona had ik eindelijk tijd om dit boek te schrijven.' (Foto: Julie Houben)

Ontprikkelcoach schrijft zelfhulpgids

  Nieuwsflits

Jan-Dirk Reijneveld helpt mensen als 'ontprikkelcoach' om hun weg te vinden in de veelheid aan prikkels en om productief te blijven. Een boek over dit onderwerp bleef ondertussen een droom. Te druk en te veel afleiding! Tot corona zijn agenda leeg veegde. Een jaar later is zijn boek er.

De Bilt - 'In mijn geval geldt duidelijk: elk nadeel heeft zijn voordeel' aldus Jan-Dirk Reijneveld (56). 'Eerst was er lichte paniek over al dat wegvallende werk, maar ik zag meteen dat ik nu geen excuus meer had om dat boek nog langer uit te stellen.' Uitstelgedrag: één van zijn eigen valkuilen en ook een van de onderwerpen in zijn boek 'Meer doen in minder tijd', dat deze week verschijnt.

Het boek is een zelfhulpgids voor iedereen die voornamelijk met zijn hoofd werkt en die last heeft van infobesitas, overprikkeling en het gevoel altijd achter de feiten aan te lopen. 'Ik heb me voor dit boek suf gelezen over de werking van het brein en ons gedrag en dat leidde tot een boel verrassende inzichten. Zo kwam ik tot vijf breinwetten: basiskennis over hoe ons brein functioneert en hoe we daar met ons gedrag op kunnen inspelen om niet meer in de bekende valkuilen te trappen.' Een van die valkuilen: de pings van onze mails en appjes, waar we altijd op reageren. 'Dat geeft een dopamineboost' aldus Jan-Dirk. 'Ons oerbrein denkt dat alert reageren op prikkels goed is. Maar voor onze productiviteit is het killing. Je brein heeft 20 minuten opstarttijd nodig om echt denkwerk te doen. In die fase komt je nooit als je op elk pingetje reageert. Uitzetten dus, die meldingen. Tot je klaar bent met die denkklus.' Nog eentje: het grote belang van het nemen van pauzes. 'Dit heeft een driedubbel effect: het bevordert je creativiteit, je psychisch welbevinden én je productiviteit. Je brein is net als een spier die je kunt uitputten. Gun het even rust en de beste ideeën ontstaan. Eigenlijk weten we het vaak wel, maar we doén het niet. Het helpt als je snapt hoe het werkt in je brein.'

Het thuiswerken door corona maakt het gevoel van overload bij veel mensen alleen maar erger, merkt Jan-Dirk. 'De werkdag lijkt nu eindeloos, alles loopt in elkaar over. Routines zijn weggevallen. Het praatje bij de koffie automaat dat je brein even rust gunt: ook weg. Maak nieuwe routines, is zijn credo. Herinner jezelf aan pauzemomenten met een timer.

Terug naar zijn eigen grootste valkuil: uitstelgedrag. Hoe pak je dat aan? 'In mijn geval: op tijd hulp vragen', zegt Jan-Dirk stellig. 'Ik liep er weer tegenaan tijdens het schrijven van dit boek. Wanneer vond ik het 'af' en goed genoeg? Ik schoof die beslissing voor me uit en kwam niet tot actie. Tot mijn vrouw zei: 'Bel de uitgever, laat haar meedenken.' Zo simpel was het! Die vond het boek af en zeker goed genoeg. Nu maar hopen dat veel mensen er iets aan hebben.

'Meer doen in minder tijd' kost € 21,50 en is te koop via www.efficiencyexpert.nu.

Julie Houben

'Het nemen van pauzes heeft een driedubbel effect'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden