<p>Martin van Veelen, columnist, BBC</p>

Martin van Veelen, columnist, BBC

(Foto: )

Zondag

  Nieuwsflits

Zondagmiddag, coronaweer, dus binnen blijven en de column voor deze week schrijven. In mijn voorbereidende gedachten was ik al heel ver met een column over de effecten van corona op voetbal en dus op de samenleving. “Football supports change” stond er op de shirts van de spelers van het Nederlands elftal. Groot gelijk, tijd om te veranderen, want die twee laatste wedstrijden waren bagger. Verder was het een mager statement, maar beter dan niks.

Veel belangrijker vind ik het om na te denken over hoe het amateurvoetbal het straks weer oppakt. De jeugd is nog aardig aan de gang gebleven, pakken de senioren hun oude patroon weer op, redden de penningmeesters het, is het eerste van FC De Bilt juist sterker geworden enz.

Napraten over de preek en de wedstrijd van FC De Bilt


Terwijl ik dit overweeg, komt de kerk ook in mijn gedachten. Niet zo verwonderlijk na het bizarre nieuws over die kerken die doen alsof er geen corona bestaat. Voor alle duidelijkheid: ik ben zeker kerkelijk, ik ga op zondagen graag naar de kerk, maar sinds maart 2020 ben ik daar niet meer voor een kerkdienst geweest. En met mij miljoenen gewone gelovigen. Ik baal er echt van dat sommige kerken van zwaar gelovigen zo dom doen en hiermee ook een negatieve stempel drukken op de ‘gewone' kerken. Neem de kerken hier in De Bilt. Die verzorgen al een jaar lang online-diensten en helemaal mooi was het om de samenwerking tussen de protestantse Oosterlichtkerk en de katholieke Michaelkerk te zien. De Oosterlichtkerk is in het afgelopen jaar heel mooi verbouwd; in dat opzicht kwam corona wel aardig uit. Vergelijkbaar met het verbouwen van het stadion van AZ (Voetbal? Ja, ik kan het niet laten). Door de verbouwing van de kerk konden aldaar geen opnames plaatsvinden en hoe mooi was het dat de Michaelkerk daar met veel plezier bij wilde helpen; hier mogen we in De Bilt oprecht trots op zijn!

Nog een paar maanden geduld, waarbij we ons echt allemaal aan de regels moeten houden. Laat de overheid nou gewoon haar werk doen, ook al hebben we daar best weleens terecht commentaar op. Dat vaccineren is echt een enorme klus. Het kan misschien sneller als je land heel egoïstisch doet en vooral geen rekening houdt met andere landen. Wees blij dat we in een overwegend fatsoenlijk land wonen. Ook ik vind het allemaal erg lang duren, zowel privé als op mijn werk, maar ook t.a.v. allerlei vrije-tijds-activiteiten waar ik reikhalzend naar uit kijk. Misschien na de zomer op de zondagen weer redelijk gewoon naar de gewone kerk. Na afloop gezellig een bakkie koffie drinken en napraten over de preek, maar zeker ook over de wedstrijd van FC De Bilt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden