BuurtAED-actie van de Wissellaan Bilthoven groot succes

  Nieuwsflits

Aan de buitenmuur van één van de appartementengebouwen aan de Wissellaan hangt binnenkort een AED. De bewoners en hun buren hielden samen een inzamelactie voor een AED, via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting. De actie was een groot succes, de buurt haalde binnen drie weken voldoende geld op om de AED met bijpassende buitenkast te kopen.

Initiatiefnemer van de actie mevrouw Toinny Gründemann: “Wij misten nog een AED (= Automatische externe defibrillator of hartstarter), die wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand. De dichtstbijzijnde AED is te vinden in de Kruislaan op nr. 12. Dat is te ver voor de bewoners en directe buren van de Wissellaan want; hoe sneller een AED wordt ingezet, hoe groter de overlevingskans! 

Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen vindt zo’n hartstilstand thuis plaats. De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd aanwezig te zijn bij het slachtoffer. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is. 

Om van heel Nederland zo’n ‘6-minutenzone’ te maken zijn 30.000 AED’s nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en staan aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED’s aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone. Lees meer en kijk wat jij kunt doen op www.buurtaed.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden