<p>Christiaan de Kleijn&nbsp;</p>

Christiaan de Kleijn 

(Foto:Johann van de Kerkhof/RaceXpress.nl )

Karter Christiaan de Kleijn toont talent tijdens EK Rotax Max

  Nieuwsflits

Dat noem je nog eens revanche voor een pechweekeinde: karter Christiaan de Kleijn denderde zondag in Genk naar de tiende plaats algemeen tijdens de eerste ronde van de Rotax Max Challenge Euro Trophy, het EK voor Rotax Max-rijders. En dan te bedenken dat het vijftienjarige talent uit Bosch en Duin dit jaar debutant is in de Senioren-klasse. 

Bosch en Duin - De ene week is duidelijk de andere niet. Had Christiaan tijdens de eerste ronde van het BNL-kampioenschap nog dramatische races meegemaakt (crash buiten zijn schuld en materiaalpech), een week later was hij op hetzelfde circuit één van de smaakmakers. “Dit voelt natuurlijk wel lekker”, was de logische reactie van Christiaan.

“Ik ben tevreden. Er deden zeventig rijders mee. Dat ik dan in de top tien eindig, had ik niet verwacht. Al hoop je we er wel een beetje op natuurlijk. Ik had eigenlijk gedacht net de A-finale te kunnen halen. Dan moet je in de heats bij de eerste dertig eindigen.”

Maar Christiaan is een uitstekend regenrijder en nu wil het geval dat het zaterdag, toen de vier heats werden verreden, de hele dag regende. “Maar we waren sowieso best snel. Vrijdag ging het al heel goed. Toen was ik in de kwalificatie negende in mijn groep, en dat was een sterke groep. Als ik een tiende van een seconde harder was gegaan, was ik derde geworden.”

Die negende plaats in zijn groep betekende de 25ste plaats in de kwalificatie algemeen. Omdat ook de heats in groepen werden verreden, mocht Christiaan daarin steeds als tiende starten. “Dat het zaterdag nat was, was een voordeel voor mij. Ik ga altijd wel lekker in de regen.”

Zijn uitslagen waren daarvan een stille getuige, want de getalenteerde Utrechter kwam in de heats tot de respectievelijk tiende, tiende, achtste en vijfde plek. Het gecombineerde resultaat van die vier races betekende dat hij zondag op de achttiende plaats aan de eerste finale mocht beginnen.

“De start ging niet zo goed, ik viel terug naar 25. Vlak voor me was er een crash en een paar rijders spinden. Daar moest ik omheen, wat me heel veel plekken kostte”, legde Christiaan uit. “Daarna ben ik nog naar de twaalfde plek gereden. Maar ik had mijn bumper ingeklikt, dat had ik opgelopen bij de start, en daar kreeg ik vijf seconden straf voor. Uiteindelijk ben ik als veertiende geklasseerd.”

Tijdens de tweede finale begon Christiaan zijn race op een opdrogende baan. “Sommigen gingen op slicks, ik stond op regenbanden. Het ging heel goed. Ik lag op een gegeven moment zelfs zesde, daarna werd ik wel nog ingehaald en heb ik heel lang op de zevende plek gereden. Maar met nog vijf minuten te gaan kwam een stel Engelsen op slicks me toch nog voorbij. Zij gingen vier seconden per rondje sneller. Daar kun je dan weinig tegen beginnen.”

Toch slaagde hij erin in de laatste ronde nog een rijder in te halen. Zodoende finishte Christiaan de race als achtste. “Ik was heel blij. Het was een pure gok of je op slicks moest gaan of op regenbanden. Misschien waren slicks uiteindelijk beter geweest, maar achtste is nog steeds heel goed.”

Daarmee kan de jonge coureur stellen dat zijn debuut in de Senioren-klasse vlotjes verloopt. Tijdens de BNL Kick-Off in Genk, zijn debuut in de Senioren-klasse, werd hij al twaalfde. “Het gaat boven verwachting goed. Ik heb ook veel getraind in de winter.

Christiaans volgende race wordt eind deze maand gehouden op het circuit van Mariembourg. Daar staat de eerste ronde van het gecombineerde BMC- en Nederlandse kampioenschap op het programma. “Ik heb er één keer eerder gereden. Ik vind het een heel leuke baan, een mooie baan. Ik ga er graag naartoe!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden