Foto:

Wat zou u doen?

  Nieuwsflits

Tweestrijd!

Is het thema van deze Boekenweek die nog tot en met deze zaterdag duurt en de vraag die wordt gesteld luidt: ‘wat zou u doen’?

In haar essay, dat dit jaar is geschreven door Roxane van Iperen, stelt zij de vraag; wat zou u doen als het er op aan komt? Van Iperen vertelt het verhaal van een commandant op vredesmissie meer dan 27 jaar geleden, de commandant loopt vast in een burgeroorlog. Om hem heen roeit de ene volksstam de andere uit en hij staat machteloos. Het loopt dramatisch af. Het essay geeft een inkijkje in het niet-functioneren van deze VN-vredesmissie. De VN laat deze commandant volledig ‘in het hemd staan’ ondanks zijn roep om hulp.

Tegen de achtergrond van dit verhaal dat vorige week toevallig weer in het nieuws kwam toen de Franse president Macron om vergeving vroeg voor de rol van Frankrijk tijdens deze Genocide in Rwanda, schetst van Iperen hoe de VN destijds wegkeek en noemt zij voorbeelden van menselijk gedrag als: zwijgen uit zelfbehoud, meedoen voor sociale erkenning etc.

Iets dichter bij huis haalt zij Pieter Omtzigt aan, die de onderste steen boven wilde krijgen en het pijnlijke functioneren van de belastingdienst in de toeslagenaffaire bloot legde en nu zelf thuis zit. Hij ging tot het gaatje en zat daarmee anderen in de weg….

Wat is de moraal van dit verhaal? Hoe eerlijk zijn wij echt? Hoe bang zijn wij voor confrontaties en waar ligt de grens?

Wat zou u doen? Hoe vaak stelt u uzelf deze vraag?

Dicht bij huis en in vergelijking met bovenstaande echt heel klein leed maar luchtig afsluiten vind ik heel belangrijk;

Komt een vaste klant een boek ruilen, ‘dubbel gekregen’ wij doen niet moeilijk en ik zie mijn collega kijken: ze draait het boek om, houdt het ondersteboven, achterstevoren, inspecteert de rug; we zien beiden dat het duidelijk lees-sporen heeft….

Wat zou u doen?

Ik wens u nog een fijne Boekenweek!

Column Ike Bekking

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden