<p>Regisseuse Nelly van der Geest gaat in gesprek met Hella van Schaik tijdens &#39;In de Hoofdrol&#39;.</p>

Regisseuse Nelly van der Geest gaat in gesprek met Hella van Schaik tijdens 'In de Hoofdrol'.

(Foto: )

Uniek theater bij In de Hoofdrol

  Nieuwsflits

Met de aangekondigde versoepelingen mag ook Theater in ‘t Groen uitkijken naar een voorstelling voor live publiek. Het gezelschap brengt op zondag 13 juni de voorstelling ‘In de Hoofdrol’ op de planken met als gast sociologe en kunstverzamelaar Hella van Schaik. Regisseuse Nelly van der Geest gaat op zoek naar het levensverhaal in een uitdagende vorm van theater maken. “Wij verheugen ons er echt op.”

Groenekan - ‘In de hoofdrol’ is een intieme theateravond waarin u kennis maakt met het levensverhaal van meer of minder bekende Groenekanners of Biltse inwoners. Hella van Schaik uit Groenekan is de eerste die de hoofdrol mag pakken. Zij is samen met haar man Wim bekend om hun kunstverzameling, die ze gedoneerd heeft aan het Museum Flehite in Amersfoort. “Het is een bijzondere vrouw,” vertelt Van der Geest. “Normaal staat haar man meer op de voorgrond, maar zelf is ze ook een uitgesproken dame. In en om haar huis heeft ze kunst die ze niet gedoneerd heeft. Als het mooi weer is, spelen we in haar tuin!”

In de voorstelling gaat Van der Geest de kunstverzamelaar beter leren kennen door middel van een gesprek. Wat Van Schaik op dat moment over haar leven vertelt, wordt vervolgens door improvisatie gespiegeld door vier acteurs met toetsenist Peter Huber. Dat is best spannend voor Van Schaik, de spelers én Van der Geest. “Het is echt een avontuur dat je samen aangaat”, vertelt de regisseuse. “Dit beweegt zich op het snijvlak van verbeelding en herinnering. Je probeert samen het moment op te zoeken.” Voor de gast kan de improvisatie verrassend zijn om te zien. “Het is alsof je even uitzoomt. Er wordt een spiegel voorgehouden.”

Ondanks het feit dat de voorstelling op het moment zelf gecreëerd wordt heeft Nelly de spelers wel voorbereid. “We hebben al geoefend door te improviseren aan de hand van elkaars verhalen. Dat levert soms ontroerende momenten op. Daar hopen we natuurlijk ook op tijdens de voorstelling.”

Volgens de regisseuse nodigt het levensverhaal het publiek uit om na te denken. “Hella is echt een levenskunstenares, dus je kunt iets van haar wijsheid oppikken.” Van der Geest gaat aan de hand van thema’s in op hoe Van Schaik het leven leeft. “Het is een collage van iemands leven. Dat kun je spiegelen aan je eigen leven.”

Na de zomer gaat het theatergezelschap verder met ‘In de Hoofdrol’: nieuwe lokale gezichten krijgen de kans om op het podium hun levensverhaal te vertellen. “Dat moeten mensen zijn die makkelijk kunnen vertellen en dit avontuur aan durven.” Een aantal namen heeft ze al in gedachten, maar ze staat zeker open voor suggesties. “Ik denk dat heel veel mensen als je ervoor gaat zitten mooie verhalen te vertellen hebben.”

Zondag 13 juni om 15.00 uur speelt ‘In de Hoofdrol’ met Hella van Schaik in Groenekan, bij mooi weer buiten. Theater in ‘t Groen mag dankzij de versoepelingen 50 bezoekers ontvangen, dus er zijn extra kaarten in de verkoop. Wees er snel bij! Kijk op theaterinhetgroen.nl

Marit Nikerk

“Het is een avontuur dat je samen aangaat”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden