Foto:

Partijen reageren verbijsterd op vertrek wethouder Landwehr

  Nieuwsflits

Donderdag 10 juni maakte wethouder André Landwehr bekend dat hij eind juni zijn taken als wethouder zal neerleggen en overdragen aan zijn opvolger. Verschillende partijen reageren verontwaardigd over deze wethouderswissel. Ze vinden het onacceptabel dat de raad niet eerder is ingelicht en dat de wethouder wachtgeld krijgt tot aan zijn pensioen.

De Bilt - In 2018 is de afspraak tussen de heer Landwehr met de VVD-fractie gemaakt om de functie van wethouder in gemeente De Bilt voor drie jaar te vervullen. Volgens de afspraak is nu het moment gekomen om de functie van wethouder over te dragen. Als wethouder was Landwehr onder meer verantwoordelijk voor de ontwikkelingen rondom de Kwinkelier, Schapenweide, Spoorzone, omgevingswet/visie en de positionering van De Bilt in de regio. In zijn ontslagbrief schrijft wethouder Landwehr: “De afgelopen drie jaar heb ik ervaren als een boeiende, enerverende en leerzame periode. In mijn eigen portefeuilles Ruimtelijke Ordening, Verkeer en Vervoer kijk ik met een positief gevoel terug op verschillende dossiers die voorbij zijn gekomen.”

De VVD-fractie draagt Kees Leliveld aan als de nieuwe wethouder. Zij zien hem als de ervaren, goed ingevoerde opvolger voor de grote thema’s op het gebied van gebiedsontwikkeling.

Wachtgeld

De afgesproken wethouderswissel schiet in het verkeerde keelgat bij andere raadsfracties. De raad was tot gisteren niet ingelicht dat wethouder Landwehr de functie slechts tijdelijk zou vervullen, terwijl dit bij de VVD-fractie wel bekend was. Landwehr heeft nu recht op wachtgeld tot zijn pensioengerechtigde leeftijd, december 2023. Lelivelt kan ook wachtgeld tegemoet zien als hij na de verkiezingen niet terugkeert als wethouder. Hij heeft dan nog recht op twee jaar wachtgeld.

Beter De Bilt en Bilts Belang vinden dit onacceptabel. “Als een wethouder ervoor kiest om uit eigen beweging op te stappen behoort er geen wachtgeld uitgekeerd te worden,” stellen zij in een gezamenlijke verklaring. Volgens een berekening van deze partijen kan het wachtgeld oplopen tot een lastenpost van €438.100,- exclusief werkgeverslasten, indexaties, emolumenten en pensioenafdrachten. “Een half miljoen! En wel gewoon de mantelzorgwaardering schrappen. Een schande! Wij vinden dit onacceptabel en zijn daarom van mening dat de overgebleven wethouders tot aan de verkiezingen de taken van Landwehr kunnen waarnemen, zo nodig in een minderheidscollege.”

Ook Peter Schlamilch, fractievoorzitter van Forza De Bilt is van die mening: “Een volkomen onervaren opvolger ‘opleiden’ op kosten van de belastingbetaler, terwijl we midden in een coronacrisis zitten burgers, zorgverleners en ondernemers het heel zwaar hebben, de ambtenaren op hun tandvlees lopen en er een gigantisch financieel tekort is.” ‘Hij is verbijsterd dat de VVD drie jaar over de afspraak heeft gezwegen en volgens hem doet het vertrek ook schade aan het college. “Dit kan niet anders dan consequenties hebben voor het voortbestaan van de coalitie. Wie kan in deze partij nog vertrouwen hebben?”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden