Voorzitter Jolanda van Hulst
Voorzitter Jolanda van Hulst (Foto: familie van Hulst)

“Steeds meer mensen vallen buiten de boot”

  Nieuwsflits

De Voedselbank de Bilt bestaat 10 jaar. Een reden tot feest, maar tegelijkertijd is de Voedselbank nog steeds keihard nodig. Voorzitter Jolanda Verhulst “Met name kinderen lijden hier erg onder.”

De Bilt - Verhulst werkt gedreven bij de Voedselbank. “Ik vind dat de voedselbank heel bijzonder is doordat er geen enkele betaalde functie is binnen de voedselbanken. Ik ben ervan overtuigd dat de voedselbank niet nodig zou moeten zijn. We zijn in de maatschappij verkeerd bezig. We willen een inclusieve maatschappij, maar een steeds grotere groep valt buiten de boot en doet niet mee. Steeds meer mensen zijn afhankelijk en kunnen de hoge kosten niet meer opbrengen. Onder onze afnemers zijn stellen die beiden een baan hebben en het niet redden. Met name de kinderen lijden hier erg onder. Mijn overtuiging is dat elk mens recht heeft op een gevulde voorraadkast, brood, en dagelijks gezond eten op tafel.”

Tien jaar Voedselbank De Bilt - hebben we wat te vieren?” Op zich is dit lustrum schrijnend, maar we zijn er trots op dat we de voedselbank draaiend kunnen houden, steeds gezonder voedsel uitgeven en dat doen met een ontzettend leuke groep onbetaalde mensen. We hebben super gemotiveerde vrijwilligers en goede coördinatoren, met een duidelijke taakverdeling en een betrokken bestuur. Al onze mensen hebben een groot hart voor de voedselbank.” Ook wordt zij gesteund door lokale organisaties. Daar is Verhulst heel dankbaar voor.

Iedereen kan een steentje bijdragen. “Op de website kunnen mensen doneren met een donatieknop. Met het geld dat op die manier binnenkomt worden gezonde producten gekocht bij de lokale winkeliers. Ook de gemeente draagt een steentje. Wekelijks krijgen zo’n 130 huishoudens een voedselpakket, dat zijn zo’n 360 personen.” De voedselbankwinkel moest door corona omgezet worden naar uitgifte voedselpakketten. “We hopen in het najaar weer een winkel te worden. We missen het allemaal. We werken nog in kleine vaste teams, die onderling afstand houden.”

Met de Voedselbank hoopt men mensen echt verder te helpen. “Onze afnemers kunnen maximaal drie jaar blijven. Gelukkig kunnen velen na gemiddeld anderhalf jaar weer zelfstandig verder. Afnemers worden begeleid om uit de problemen te komen. Dat is het doel van de voedselbank-ondersteuning.”

Voedselbank bestaat 10 jaar

In het kader van het tienjarig lustrum plaatsen we met regelmaat een interview met een van de vrijwilligers van Voedselbank de Bilt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden