Bertwin en Adrie van Voorst bij de zuivelafdeliing van de PLUS Bilthoven waar Bertwin al 15 jaar met veel plezier werkt.
Bertwin en Adrie van Voorst bij de zuivelafdeliing van de PLUS Bilthoven waar Bertwin al 15 jaar met veel plezier werkt. (Foto: Julie Houben)

Bertwin is op zijn plek bij de PLUS

  Nieuwsflits

Wie bij de PLUS in Bilthoven boodschappen doet kent hem beslist. Deze week werkt Bertwin (32) precies 15 jaar bij de supermarkt. Dat lijkt heel gewoon maar dat is het niet. Vanwege zijn beperkingen was een reguliere baan voor Bertwin eigenlijk geen optie. Bij de PLUS mocht hij toch gewoon aan de slag. ‘We zijn daar nog elke dag dankbaar voor.’

Bilthoven - Moeder Adrie van Voorst (59) ziet het nog steeds als een teken ‘van boven’: de dag dat ze door Bilthoven reed en toevallig deze PLUS-supermarkt zag. “Ik was er nooit geweest. Wij wonen in Maartensdijk. Daar had ik al in verschillende winkels gevraagd of Bertwin misschien bij hen aan de slag kon na zijn middelbare school, maar dat vonden ze allemaal te ingewikkeld. Deze PLUS vond ik een fijne winkel. Ik ben dus gewoon op de bedrijfsleider afgestapt met de vraag of mijn zoon bij hen mocht komen werken. Tot mijn verrassing antwoordde hij dat ze wel kennis wilden maken met Bertwin en vlak daarna kon hij aan de slag. Dat was dus 15 jaar geleden. Ik ben die man nog elke dag dankbaar.”

Droombaan
Bertwin heeft zijn beperkingen. Hij rondde zijn middelbare school af op de VSO Bartiméus in Zeist. Het was zijn droom om daarna in een supermarkt te werken. “Ik werk graag met mijn handen en het leek me leuk om te zorgen dat alles in de winkel er netjes bij staat. Het is ook heel leuk. Ik werk op de afdeling zuivel en dat bevalt me al 15 jaar prima. Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk en heb het leuk met mijn collega’s”, vertelt hij.

Prettige werkplek
Bertwin werkt vijf dagen per week bij de PLUS, vijf uur per dag. Hij draait volwaardig mee met het team. Toch is het bijzonder dat hij hier aan slag kon, vertelt zijn moeder Adrie. “Voor jongeren met een beperking is het moeilijk een baan te vinden. Wij denken dat dit voor Bertwin een hele prettige en veilige werkplek is. Ik ben daarom ook zo blij dat de eigenaar, Gert Smit, hem deze kans heeft gegeven. Het eerste half jaar kreeg Bertwin nog wat begeleiding vanuit Bartiméus, maar al snel gaven ze vanuit de PLUS aan dat dit niet meer nodig was. Hij pikte alles prima op.”

Geen echt jubileum
Bertwin vond het aanvankelijk niet zo nodig dat zijn 15-jarig jubileum in de krant kwam. “Het is geen echt jubileum, dat is bij 12,5 jaar. Toen kreeg ik een heel bijzonder cadeau: een kijkje achter de schermen bij FC Utrecht. Ik mocht mijn buurman meenemen, met wie ik samen naar wedstrijden ga. Het was echt geweldig.”

Ander geluid

Toch wil Adrie dit verhaal graag nu vertellen. “Wij lezen natuurlijk ook alle vervelende berichten over Gert Smit in de krant, vanwege de komst van de nieuwe Jumbo. Mensen denken nu dat hij alleen maar aan zichzelf denkt maar wij kennen hem als de man die onze zoon een kans heeft gegeven op een mooie passende werkkring.”

Julie Houben

“We zijn zo blij dat hij deze kans heeft gekregen’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden