Foto:

Duurzamere toekomst

  Nieuwsflits

De “Groene Long” in Maartensdijk met onder andere de dierenweide en eendenvijver is een geliefde plek in Maartensdijk. Veel mensen gaan hier graag langs tijdens een wandeling door het dorp. De dierenweide, ooit opgericht door Joop en Wim van Aalst, wordt gerund door tal van vrijwilligers. Zij zorgen er dagelijks voor dat de dieren verzorgd worden en klussen in hun vrije tijd heel wat af om de weide steeds verder te verbeteren. Het recent gebouwde konijnenverblijf is daar een mooi voorbeeld van.

Begin dicht bij huis en kijk eens kritisch naar uw eigen tuin

De rol van alle vrijwilligers is echt van onschatbare waarde. Zij steken continu hun handen uit de mouwen en niets is hun te veel. Echt chapeau! Helaas zijn er soms klussen waar zij toch niet aan toekomen. Dit geldt onder meer voor het opknappen van de prachtige en geschiedkundig voor ons dorp belangrijke duiventil op de weide. Het zou jammer zijn als dit sieraad verloren zou gaan! Dus mocht u handig zijn en nu denken “Dat vind ik een leuke klus!”, dan hoor ik het graag. Mijn mailadres is plugedwin@gmail.com.

Naast het reguliere onderhoud is in de afgelopen periode ook kritisch gekeken naar de mogelijkheden om de Dierenweide en directe omgeving te verduurzamen. Dankzij een prachtige financiële ondersteuning uit het project “Beleef en bewonder!” van de provincie Utrecht kunnen er een flink aantal vogelnestjes, vlinder- en insectenhotels, egelhuizen, vleermuiskasten en o.a. bloeiende struiken en planten worden aangeschaft. Deze zullen zowel op de weide als in de “Groene Long” en rondom de aangrenzende schoolpleinen worden opgehangen om zo de biodiversiteit een positieve impuls te geven. Tevens worden er op de weide twee grote regentonnen geplaatst, waarin het regenwater zal worden opgeslagen. Dit water zal worden gebruikt op de weide, waardoor er per jaar vele kubieke meter drinkwater bespaard worden.

Wilt u als bewoners- of vrijwilligersgroep ook aan de slag met een groen initiatief in uw omgeving? Informeer dan bij de provincie naar de mogelijkheden van het project “Beleef en Bewonder!” (https://www.groenaandebuurt.nl/vouchers-beleef-en-bewonder/) of begin dicht bij huis en kijk eens kritisch naar uw eigen tuin. Er zijn talloze manier om heel eenvoudig uw tuin te verduurzamen. Plant bloemen voor de bijen, denk ook eens aan een insectenhotel of vogelhuisje, kies voor tuinverlichting op zonne-energie, ga slim om met water en realiseer u dat niet teveel tegels in de tuin de biodiversiteit ten goede komt. 

Door samen kritisch te kijken naar de mogelijkheden kunnen we met elkaar stappen zetten op weg naar een groenere omgeving!

Column Edwin Plug

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden