Norien over haar vrijwilligerswerk: "Het is voor mij ook heel waardevol. Je kunt met dit werk echt iets betekenen voor een ander."
Norien over haar vrijwilligerswerk: "Het is voor mij ook heel waardevol. Je kunt met dit werk echt iets betekenen voor een ander." (Foto: )

'Maatje zijn geeft mij veel voldoening'

  Nieuwsflits

'Je betekent echt iets voor een ander'

Redactie

Vrijwilligerswerk geeft voldoening. Dat zegt Norien Hulsebosch zij is vrijwilliger bij onder andere de Biltse telefoonlijn. Deze bellijn is opgezet door Samen voor De Bilt en MENS De Bilt, zodat mensen die vanwege het coronavirus noodgedwongen alleen thuis zitten toch een praatje kunnen houden. "Er spelen soms heftige dingen."

De Bilt - Norien is al jaren als maatje vrijwilliger is bij MENS De Bilt. Toen een paar weken geleden de Biltse telefoonlijn werd gestart, bood Norien zich meteen aan als vrijwilliger. Ze is nu gekoppeld aan een licht dementerende vrouw van 72 jaar. Ze begon haar eens per week te bellen, maar dit werd snel meer. “Er spelen soms heftige dingen, zoals een uitslag van een onderzoek. Als zij mij nodig heeft, dan ben ik er voor haar. Ik bel haar nu iedere dag om 10 uur. Dat geeft haar structuur in deze tijd en mij zelf eigenlijk ook. Ik vraag haar meestal eerst even of ze goed geslapen heeft en hoe het met haar gaat. Soms begint ze uit zichzelf dingen te vertellen, dan leest ze bijvoorbeeld een brief voor die ze gekregen heeft. Ik vraag daar dan over door. Soms vertelt ze ook een paar keer hetzelfde, maar dat geeft niet, dat laat ik dan gebeuren. Ik kijk gewoon waar ze op dat moment behoefte aan heeft.” Als wij vragen, hoe Norien het vindt om dit vrijwilligerswerk in deze tijd te doen, antwoordt ze enthousiast: ”Ik vind het geweldig om te doen! Ik wist van tevoren niet wat ik kon verwachten, maar blijkbaar gaat het ook heel goed per telefoon. En ze matchen bij MENS altijd precies de goede aan mij, dat kunnen ze echt goed.”

Vandaag gaan Norien en haar maatje elkaar voor het eerst in het echt zien. “Vanmiddag ga ik even bij haar langs om wat tijdschriften bij haar door de bus te gooien. Dan kan ik zwaaien door het raam. Daar zit ze helemaal naar uit te kijken.” Norien vertelt dat dat ze heel benieuwd is hoe haar maatje er uit ziet. “Ik heb er wel een voorstelling van gemaakt, want ze beschrijft elke dag wat ze aan heeft, dat vind ik leuk. Daar ga ik dan op in, dan vraag ik welke kleur het heeft en hoe het er precies uit ziet. En dan geef ik haar een compliment, dan zeg ik dat ik denk dat ze er prachtig uit ziet. Ik vind dat erg leuk, ik merk dat ze heel verzorgd is.“ Norien vervolgt: “Het idee dat ik er voor haar moet zijn, helpt mij ook wel om nu positief te blijven. Het is zo fijn om iets voor iemand te kunnen betekenen in deze tijd. We hebben echt een band met elkaar gekregen en ik hoop dat ons contact ook blijft als deze coronatijd voorbij is.”

Ook met een licht dementerende mevrouw die graag vrijwilligerswerk wilde doen heeft Norien nog veel contact. “We hebben veel raakvlakken en hebben mooie, diepe gesprekken. Het is voor mij ook heel waardevol. Je kunt met dit werk echt iets betekenen voor een ander."

Bent u ook geïnteresseerd in vrijwilligerswerk en benieuwd wat er allemaal te doen is? Kijk dan op de vacaturebank van de vrijwilligerscentrale via: https://www.mensdebilt.nl/

Hans Ouwerkerk
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden