Begeleider Luc Herfs op het terras van de dagbesteding van Zideris bij de Koperwiek.  De glazen wand scheidt de bewoners van hun bezoek
Begeleider Luc Herfs op het terras van de dagbesteding van Zideris bij de Koperwiek. De glazen wand scheidt de bewoners van hun bezoek (Foto: Astrid van Walsem)

Facetimen met de buitenwereld

  Nieuwsflits

Lekker een koptelefoon opzetten en muziek draaien

Astrid van Walsem

Grijze flarden rijgen aan één boven het verzorgingshuis De Koperwiek en af toe piekt er zonnestraal door het wolkendek. Sinds maart geldt hier een totale lockdown en bekijken de bewoners achter het raam hoe het leven buiten de vier muren verder gaat.

Bilthoven - Centraal in het dorp ligt verzorgingshuis De Koperwiek. Zideris, een kleinschalige zorgorganisatie, betrekt in dit pand twee verdiepingen bestaande uit dertig appartementen. De zorgorganisatie biedt persoonlijke begeleiding en mensgerichte ondersteuning aan jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking.
Begeleider Luc Herfs: "De coronasituatie is moeilijk aan de bewoners uit te leggen. Kijk, het buikvirus dat hier rondwaarde, was uit te leggen en dat ging over. Maar nu weet niemand wanneer het leven weer zijn gewone loop neemt. De bewoners vervloeken de huidige situatie zonder einddatum. Sommige worden kribbig en er zijn sneller conflicten. Dat kan ook niet anders als je opeens allemaal op elkaars lip zit. Ik sta achter de genomen maatregelen, want we moeten deze kwetsbare groep beschermen, maar het is wel heel moeilijk."
Aan de achterzijde van de Koperwiek op de begane grond bevindt zich de ruimte van de dagbesteding van Zideris. De ruimte biedt plaats aan tien personen, maar tegenwoordig zitten er vaker twintig personen bij elkaar. Dit is de plek waar iedereen afleiding vindt nu de gebruikelijke uitjes zoals zwemmen en dansen niet kunnen doorgaan. Bewoners zetten nu een koptelefoon op en draaien lekker via YouTube Frans Bauer en Jan Smit. Ook het koningshuis is bijzonder populair en filmpjes van Máxima terugkijken stemt iedereen gelukkig.
Herfs: "Onder de bewoners zijn er enkelen die voorheen regelmatig in het weekend naar huis gingen, maar iedereen moet nu zoveel mogelijk binnen blijven. Gelukkig is er de tablet om contact met dierbaren te houden. Facetimen is momenteel een favoriete bezigheid. Anderhalve meter afstand houden tussen de bewoners onderling en de begeleiders werkt niet, net zo min als deze afstand werkt bij juffen in kleuterklassen. De ouderen in het verzorgingshuis zijn helemaal geïsoleerd en mogen niet van hun kamer af. Alleen kun je onze bewoners niet opsluiten, daar krijg je onhoudbare situaties door. Daarom mogen zij nog wel samen eten en enkelen mogen zelfstandig een rondje om het gebouw lopen. Voorheen mochten ze mee boodschappen doen, maar bezoek aan winkels kan niet."
De bewoners mogen geen bezoek ontvangen en dit stuit vooral familieleden tegen de borst. Lichamelijk contact en elkaar een knuffel geven mag niet. Als tussenoplossing kunnen de bewoners op het terras zitten en het bezoek aan de andere kant van de glazen wand plaatsnemen.
Herfs: "Het is niet optimaal, maar beter dan niks."

Astrid van Walsem
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden