Jan van Schaijk en Jaap Firet in de geluidsstudio van Jaap in Bilthoven. 'Ik moest 60 audiosporen gelijk laten lopen.' (foto: Julie Houben)
Jan van Schaijk en Jaap Firet in de geluidsstudio van Jaap in Bilthoven. 'Ik moest 60 audiosporen gelijk laten lopen.' (foto: Julie Houben) (Foto: Julie Houben)

Biltse Harmonie maakt video's

  Nieuwsflits

Door: Julie Houben

Samen muziek maken. De leden van de Koninklijke Biltse Harmonie (KBH) kijken er normaal de hele week naar uit. Maar toen kwam corona en was het opeens over en uit. Harmonielid Jan van Schaijk bedacht een manier om toch samen te musiceren: een video waarbij iedereen thuis zijn partij inspeelt. Dat smaakte naar meer!

Bilthoven - Zo oefen je samen voor een van de vele optredens met het Groot Harmonie Orkest (GHO) of één van de andere orkesten binnen de KBH, zo zit je opeens thuis met je instrument. Spelen in je eentje is niet leuk. Toch is het goed om te blijven oefenen, anders verleer je de vaardigheid. Zeker als het weken gaat duren, wat het geval bleek door corona.

Trombonist Jan van Schaijk (42) besloot al snel een samenspel-video te gaan maken met het Groot Harmonie Orkest: "Zo konden we samen toch iets creëren en bovendien kunnen mensen de video op YouTube bekijken, wat goede PR is in een tijd dat alle optredens wegvallen." Hij vroeg oud-harmonielid Fabian Lucas Luijckx (21) om de videomontage te doen en Harmonie-slagwerker en audiotechnicus Jaap Firet (32) voor het geluid. Jan: "We kozen een redelijk recht-toe-recht-aan nummer, September van Earth Wind & Fire. Van de 70 leden deden er 25 mee. Sommigen waren nog wat huiverig om in beeld te spelen of om de toch wel technische uitdaging aan te gaan in hun eentje thuis." Jaap: "Het is best een gedoe. Je luistert via een koptelefoon naar het nummer, en zet op het juiste moment jouw partij in met de bladmuziek voor je neus. Dat film je met je telefoon. Het gaat uiteraard niet in één keer goed. Als alle musici hun bestandjes met beeld en geluid hebben ingestuurd zorg ik dat alle geluidtracks gelijk lopen waarbij ik kleine inzetfoutjes eruit haal. Daarna monteert Fabian het beeld eronder."
Het resultaat was geweldig: een swingende video waar het speelplezier vanaf spat. Een tweede video volgde al snel. Deze keer het vrolijke maar ook meer uitdagende Chickenrun. Opdracht aan de musici was om kippen in hun video te 'verstoppen'. Dat is gelukt. Deze video zit vol grappige momenten en klinkt ook weer alsof de 45 musici die deelnamen gewoon samen hebben zitten spelen. Niet dus. Jaap: "Wie goed oplet ziet dat ik zelfs 4 slagwerkpartijen speel. Ik ben er dik twee uur zoet mee geweest. Daarna nog 60 geluidstracks gelijk zetten. Een hele klus maar hoe leuk is het om zo'n video te hebben van onze Harmonie in coronatijd?"

Gelukkig mogen ze binnenkort weer samen spelen. Maximaal 30 mensen op 1,5 meter. De blazers zelfs op 2 meter. Jan: "Dan staat GHO tijdelijk voor 'Gehalveerd Harmonie Orkest', waarvan we er dan twee hebben. Het zal wennen zijn want door de afstand is het lastiger om op elkaar af te stemmen. Maar beter dan niks."

De video's dingen mee met de Nationale Open Online Wedstrijd en zijn te bekijken via de website www.klankwijzer.nl. Stemmen kan tot 26 juni.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden