Inge Zomer, Hans Bruggink en Thomas van Duijn in de keuken waar heerlijk wordt gekookt.
Inge Zomer, Hans Bruggink en Thomas van Duijn in de keuken waar heerlijk wordt gekookt. Marit Nikerk

Kerst vieren in het hospice

24 december 2021 om 09:55 Overig

DE BILT Verpleegkundige Inge Zomer de de koks Hans Bruggink en Thomas van Duijn staan aan de vooravond van de kerstviering in Hospice Demeter. Samen proberen zij de patiënten een gezellige laatste kerst te geven. Voor Hans en Thomas is deze kerst extra speciaal. Zij leggen daarna hun pollepels in de hospice neer. “We hebben het jaren met heel veel plezier gedaan.”
 

Door Marit Nikerk

Drie dagen lang wordt er in het hospice kerst gevierd. Het pand is versierd met kerstdecoraties en op kerstavond, eerste kerstdag en tweede kerstdag mogen de patiënten en hun geliefden samen met het personeel aanschuiven bij een luxe diner. Voor de vrijwillige koks Hans en Thomas is het bijzonder om te mogen koken. “Je weet dat het toch hun laatste kerst is,” vertelt Thomas. “We proberen iets speciaal te maken.” Dat wordt enorm gewaardeerd. “Mensen zeggen vaak dat ze nog nooit zo lekker hebben gegeten,” zegt Inge. Volgens haar is kerst vaak een doel voor patiënten. “Veel mensen hopen de kerst nog te halen. Afgelopen jaar was heel speciaal want toen konden alle patiënten aan tafel zitten.” Wanneer het ernaar uitziet dat iemand de kerst niet gaat halen, praat Inge met patiënten over wat kerst voor hen betekent. “Kerst kunnen we niet naar voren halen, maar het kerstgevoel wel.”

HETE BLIKSEM Die persoonlijke sfeer is kenmerkend voor het hospice. Thomas en Hans verzorgen al jaren als vrijwilligers het avondeten op de dinsdag. “Het is echt maatwerk,” legt Hans uit. Als de koks aankomen in het hospice worden ze bijgepraat over de situatie van de patiënten en gaan ze langs bij iedereen om te vragen waar zij trek in hebben. “Meestal vragen ze: wat heb je in de aanbieding?”, zegt Hans. Als er een speciaal verzoek is, draaien ze daar hun hand niet voor om. “Er was een patiënt die verzot was op hete bliksem. Ik heb toen opgezocht hoe ik dat kon maken. De rest van de patiënten vond het overigens niet te eten,” lacht Hans. “Maar die ene persoon vond het geweldig!”

Het is een uitzondering op alle gerechten die ze inmiddels hebben gemaakt, want de heren staan bekend om hun heerlijke toetjes en amuses. “Ik vind het leuk als de presentatie mooi is,” vertelt Thomas. “Dat het iets is wat je thuis niet zomaar eet.” De amuses vormen een speciaal moment van de dag, waarbij ook de gasten van de patiënten een hapje krijgen. “Mensen kijken er echt naar uit,” zegt Hans. Alle drie genieten ze van hun werk in het hospice, wat wellicht voor een buitenstaander vreemd is om te horen. “Er is hier verdriet, maar ook zeker plezier,” legt Inge uit. “Het is een eer dat je zo dichtbij iemand kunt staan. Je hoort al zijn of haar verhalen en kunt echt iemand leren kennen en begeleiden. Dat maatwerk maakt het heel mooi en afwisselend. Geen dag is hetzelfde, dus je weet nooit wat je kunt verwachten.”

Volgend jaar bestaat het hospice vijftien jaar en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Het hospice brengt een boek ‘Uit het leven in het hospice’ over het reilen en zeilen in het hospice. Het biedt een inkijkje in de persoonlijke benadering van het hospice om iedereen een mooie laatste levensfase te bieden, met een lach en een traan. Het boek is te bestellen via de speciale voorintekenprijs van €19.95 via https://hospicedemeter.nl. 

EINDE Hans en Thomas hebben al veel meegemaakt, maar aan hun tijd in Hospice Demeter komt een einde: zij stoppen als vaste koks. Dit weekend is dus hun laatste kerst in het hospice. “Ik heb een fantastische tijd gehad, maar het is mooi geweest,” vertelt Hans. Thomas kan dat alleen maar beamen: “De klik met Hans was geweldig. Het is een herinnering voor het leven.”

De amuses van Hans en Thomas zijn erg in trek bij de patiënten en hun bezoek.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie