Afbeelding

Vrijheidsdag in Coesfeld: wat betekent vrijheid voor jou

Overig Deel je nieuws

Vrijheidsdag in Coesfeld: wat betekent vrijheid voor jou

 

Een dubbeldekker met inwoners uit de Bilt en een aanhanger vol instrumenten en ander materiaal reed zaterdag 7 mei naar de partnerstad Coesfeld om Vrijheidsdag te vieren. In het park naast het centrum stonden stalletjes met informatie, kraampjes met eten en drinken, zitjes en een grote bühne onder de bomen. 

Iedereen stond op toen het volkslied van Oekraïne gespeeld werd. Helaas was de voorzitter van de Partnerschaft Coesfeld en organisator van dit evenement ziek. Zijn plaatsvervangster Brigitte Exner was nu de ceremonie meester. Zij vertelde, dat het feest eigenlijk in 2020 gevierd zou worden. Dat kon ook in 2021 niet. Nu wel, maar het heeft toch een andere lading. Vrede is kwetsbaar en we moeten het koesteren. Daarom zijn ook juist nu de stedenbanden zo belangrijk.

Burgemeester Eliza Diekmann hield een gloedvolle redevoering, waarin ze benadrukte dat we de vrijheid, die we hebben moeten vieren, omdat het niet vanzelfsprekend is. Hierbij verwees ze naar Oekraïne.

Daarna hield professor Pekelder van het Haus der Niederlande een rede, waarin hij uitlegde dat in Nederland op 4 mei officieel de oorlog herdacht wordt met 2 minuten stilte en diverse redevoeringen. Op 5 mei wordt feest gevierd. Zo was deze dag ook ingedeeld: eerst een formeel programma en daarna feestelijke optredens.

Na zijn redevoering vertelden een leerling van het Nieuwe Lyceum en leerlingen van het Heriburg gymnasium, die samen met hun klasgenoten in april workshops gevolgd hadden over hun idee van vrijheid. 

Daarna begon het feestelijke gedeelte .

Vanuit De Bilt namen deel de Lichtruim Big Band met een spetterend optreden geleid door enthousiaste dirigente Anita van Soest, het saxofoon ensemble van de KBH Sax Only met prachtige muziek van Bach tot een Iers stuk, het klarinet ensemble ook van de KBH, onder de leiding van Luuk de Bakker met diverse mooie muziekstukken. Door het stadscentrum liet ondertussen de Braziliaanse Band van de KBH, Samba Colina, swingende muziek horen. 

Op het terrein in het park lieten drie dames van NOVA de Coesfelders kennis maken met de korfbalsport, die ze daar niet kennen. Zelfs de burgemeester probeerde de bal in de korf te krijgen.

Tijdens alle optredens, waaronder ook  nog koren en dansgroepen uit Coesfeld, werden diverse afspraken gemaakt. Bij voorbeeld de sport coördinator uit Coesfeld en Johan de Voogd, sport coördinator uit De Bilt spraken met elkaar om tot een groot sportevenement te komen. Leraren van de Aeres mavo en de Werkplaats ontmoetten vertegenwoordigers van scholen in Coesfeld en wisselden telefoonnummers en email adressen uit. En de meegekomen politici uit De Bilt overlegden met politici uit Coesfeld over het klimaat en duurzaamheid. 

Met deze gesprekken en afspraken gaat de jumelage aan de gang om komend jaar weer tal van projecten te initiëren, begeleiden, en motiveren.

Het was een eerste keer[AS1] , dat deze dag in Coesfeld gevierd werd, maar zeker niet de laatste.

 [AS1]

advertentie