Afbeelding

Middeleeuwse Franse Bedevaartstocht van Chartres naar Parijs nog steeds jaarlijks groot succes

Overig Deel je nieuws

Freelance Journalist: Maarten Bos

 

Parochiaan, Johan van ’t Hoog van de Priesterbroederschap Sint Pius X (FSSPX) in Nederland heeft in juni de traditionele bedevaartstocht Chartres-Parijs gelopen. De tocht is circa 115 kilometer lang en wordt in drie dagen ondernomen. Onderweg wordt overnacht in tenten.

FSSPX Parochiaan en Lid van de Derde Orde FSSPX, Anne Louis Cammenga vertelt het een en ander over de geschiedenis: ‘Deze bedevaart stamt uit de Middeleeuwen en is bijna net zo oud als de tocht naar Santiago de Compostella. Net als veel andere pelgrimsroutes raakte Parijs-Chartres lange tijd uit de mode. Maar sinds de 20e eeuw is de voettocht weer springlevend. Oorspronkelijk loopt de route wel andersom, maar de pelgrims gaan nu door omstandigheden voorlopig nog van Chartres naar Parijs. In Chartres bevindt zich de hoofddoek van Maria.’ 

En dan nu het verhaal van FSSPX Parochiaan Johan. Hij laat allereerst weten dat hij een enorme geestelijk opfrissing heeft ondergaan door het afleggen van (tenminste een deel van) de route. Johan heeft verder een speciale goede herinnering aan het indrukwekkende bezoek aan de eeuwenoude, schitterende kathedraal van Chartres. Johan van ’t Hoog vertelt: “Ik heb de tocht voor God gelopen. Het is mooi dit offer te brengen. We liepen met 10 mensen van de Pius X uit Utrecht en zijn met busjes gekomen. Je neemt deels zélf je eten mee en deels wordt hiervoor gezorgd. De saamhorigheid in de groep wordt gaandeweg steeds groter. Je wordt als deelnemer per land ingedeeld. Wij liepen in de Nederlandse groep, maar voor ons liep bijvoorbeeld de groep uit Frankrijk.”  

Hoe liep het verder dit jaar met de Bedevaartstocht Chartres-Parijs af? Pelgrim Johan liep de eerste dag van de tocht helemaal uit, maar aan het eind van de eerste etappe werd de groep overvallen door een hevige hagelstorm en intense regenbuien, waarbij de deelnemers op vele Franse landwegen tot hun knieën in het water stonden. Om veiligheidsredenen is het vervolg van de bedevaart toen afgelast. “Maar,” zo zegt Johan: “zelfs in deze afgeslankte vorm heeft de bedevaart mij geholpen. Het doel van een offer brengen aan God is volbracht. Daarmee is mijn doel toch bereikt en ben ik mij innerlijk nóg bewuster geworden van een aantal belangrijke spirituele zaken dan voorheen. Daar heb ik voor de toekomst beslist iets aan.”

 

advertentie
advertentie