Van digitale oneliner naar offline liefdesgedicht: Erotisch dichten is in

Overig Deel je nieuws

We hebben steeds minder tijd voor erotiek, en met het afnemen van tijd, neemt het taboe toe, volgens schrijver Astrid Goossens. “Het voelt alsof we onze aandacht zo hard moeten verdelen met andere dagelijkse dingen, dat erotiek in een vergetel hoekje raakt. Dat neemt de nuance errond ook weg. Echte seks en echte liefde, en het daarover hebben lijkt wel taboe.” Als tegenbeweging organiseert Goossens de workshop Erotisch dichten in samenwerking met Awarenest, een City Retreat Center in Utrecht. Op 19 oktober en 8 februari kun je daar aan de slag met je eigen gedicht. 

Collectief minder seks

Een bekende studie stelde in 2010 al dat volwassenen negen keer minder seks hadden dan 20 jaar daarvoor (1). 12 jaar later kunnen we aannemen dat dit cijfer nog is opgelopen. Daartegenover heeft Tinder in het eerste kwart van dit jaar 10,7 miljoen gebruikers bijgekregen. “We lijken wel een nood aan efficiëntie, een gejaagdheid te hebben, die ook doorsijpelt naar onze persoonlijke sferen,” zegt Goossens. “Daarnaast lijkt de ‘toegang tot liefde’ makkelijker dan ooit, en tegelijk voedt dit ook dat burn-outgevoel: het is nooit genoeg, het kan altijd beter, mooier, perfecter. Met erotisch dichten willen we de haast tegengaan, en het ‘resultaatgedreven’ swipen. Erotiek uit zijn verdorven hoekje trekken en de tijd nemen om die te beschrijven.”

Erotiek is meer dan seks

‘Erotiek is meer dan ons door porno gestuurd beeld van seks,’ zei seksuologe Jaiya Ma. Maar erotiek is ook veel meer dan seks alleen. Erotiek is liefde, intimiteit en alle mogelijke definities daarvan. “Iedereen heeft een eigen definitie van erotiek en intimiteit. Met die persoonlijke definitie gaan we aan de slag.” Tijdens de workshop wordt er dus vooral veel geschreven, om drempels voor het schrijven en het schrijven over erotiek, weg te halen. “We beschrijven de liefde al zo lang! Wist je bijvoorbeeld dat een van de populairste werken van Shakespeare in zijn tijd een liefdesgedicht was?” 

Echtheid als taboe

“Het belangrijkste in deze workshop is dat we de echtheid opzoeken, dat er geen perfecte seks wordt beschreven, of een ideale liefde. We zoeken het rauwe, grappige, ongemakkelijke op. Ik geef ook tal van voorbeelden mee die exact dat doen,” vertelt Goossens. “Ik pleit ervoor dat we massaal van online chat weer aan het schrijven gaan, van memes uitkiezen naar de woorden zoeken. Dat vergroot de connectie met jezelf en je partner enorm. Want dan neem je de tijd. Voor het onderwerp, voor jezelf, voor de liefde. En god knows dat de wereld nu meer liefde kan gebruiken. En lol. (lacht)”

Meer informatie over de workshops en waar tickets te kopen, vind je hier: astridgoossens.com/agenda. Tot en met eind september kun je een Early Bird ticket kopen. 

advertentie
advertentie