Taalcoach Marcella te Nuijl: 'Ik ben zo trots op hoe Ghazi het doet.'
Taalcoach Marcella te Nuijl: 'Ik ben zo trots op hoe Ghazi het doet.' Julie Houben

Ghazi en taalcoach Marcella

20 januari 2023 om 09:21 Overig Tips van de redactie

‘Met de hulp van Marcella kreeg ik een vwo-advies’

BILTHOVEN Al ruim vier jaar is Marcella Ghazi’s vaste taalcoach. En dat werpt zijn vruchten af. Ghazi zit inmiddels op het gymnasium. ‘Het is ook gewoon heel gezellig.’

Door Julie Houben

Tweederangs burgers In 2016 kwam de Syrische Ghazi (14) samen met zijn moeder en zus naar Nederland. “Ik was toen zeven jaar”, vertelt hij in vloeiend Nederlands. “Toen ik drie was zijn we vertrokken uit Syrië, omdat het daar niet meer veilig was. Van Syrië herinner ik me eigenlijk niets meer. Mijn vader heeft vier jaar een bedrijf in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) gehad. Daar woonden we best fijn, maar Syriërs werden daar steeds meer als tweederangs burgers behandeld. Daarom zijn we in 2016 naar Nederland gekomen. Terug naar Syrië was geen optie.”

Moeite met Nederlands Net zoals de meeste vluchtelingen heeft Ghazi heel wat AZC’s gezien. “Binnen één jaar sjouwden we onze koffers van Ter Apel naar Almere, Doetinchem en Zeewolde. In 2017 kregen we gelukkig deze flat in Bilthoven. Snel daarna kwam ook mijn vader naar Nederland en kon ons leven hier beginnen.” Twee maanden zat Ghazi in een schakelklas om Nederlands te leren. Toen mocht hij naar groep 6 van de Werkplaats. Het ging best goed maar het Nederlands was toch wel een probleem. Ghazi: ‘De CITO’s kwamen eraan. Die bepalen je middelbare schooladvies. Toen hebben mijn ouders geregeld dat ik via Steunpunt Vluchtelingen De Bilt (SVDB) een taalcoach kreeg, om mij te helpen met de taal. Dat was Marcella. Sindsdien helpt ze me elke week met mijn schoolwerk. Ik ben heel blij met haar. Zonder Marcella zat ik nu niet op het gymnasium denk ik.”

Hoogst haalbare Marcella (40) luistert met een grote glimlach terwijl Ghazi zijn verhaal doet. “Ik ben zo trots op hem. Als je bedenkt dat hij als 7-jarig jongetje hier kwam en alleen maar Arabisch sprak en las. Nu praat hij net zo goed Nederlands als jij en ik. Toen ik met hem begon als taalcoach zijn we vooral veel samen gaan lezen. Dat hielp enorm. Dat vwo-advies was toen in de pocket maar meneer ging voor het hoogst haalbare: het gymnasium. Tegenwoordig help ik hem vooral met het overhoren voor taaltoetsen. Zijn ouders kunnen dat niet, vanwege hun beperkte Nederlandse taalvaardigheid. Het is niet dat Ghazi het niet alleen kan, maar het is fijn om iemand te hebben die begrijpt waar je mee bezig bent op school. En die je af en toe helpt met schoolwerk. Zolang hij mijn hulp nog kan gebruiken, blijf ik zeker komen. Het is ook gewoon heel gezellig met Ghazi. En zijn moeder verwent me altijd met iets lekkers bij de thee. Ik voel me inmiddels erg betrokken bij deze familie, het zijn echt schatten.”

Zelf geregeld Na zijn middelbare school wil Ghazi in de zorg werken: “Als arts, of iets in geneesmiddelenontwikkeling. Ik heb in groep 8 een dagje stage gelopen bij een apotheek, dat vond ik super interessant.” Marcella: “Dat heeft hij toen al helemaal zelf geregeld, stoer he. Ja, deze jongen komt er wel.”

Interesse om ook taalcoach te worden? Mail naar info@svdb93.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie