Afbeelding
Herenboerderij Nieuw Burenveld

Nieuw Bureveld krijgt 2 nestpalen

21 maart 2023 om 10:39 Overig

DE BILT Herenboerderij Nieuw Burenveld heeft twee nestpalen voor scholeksters cadeau gekregen van het Utrechtse aannemersbedrijf Koot Verkeerstechniek. De nestpalen zijn afgelopen vrijdag geplaatst.
Jan Bos van Herenboerderij Nieuw Bureveld: ‘Vorig seizoen zagen we dagelijks een paar scholeksters rondscharrelen op de akkers van de boerderij, maar tot broeden is het niet gekomen. Met deze nestpalen hopen we ze te verleiden om bij ons te komen broeden’. De nestpalen zijn neergezet in het kader van het jaar van de Scholekster. Het gaat niet goed met de Scholekster. Veertig jaar geleden waren er nog 100.000 broedgevallen, nu nog maar 25.000. Daarom is 2023 door Vogelbescherming Nederland uitgeroepen tot het jaar van de Scholekster. Meer informatie: www.jaarvandescholekster.nl.

De Scholekster gaat achteruit omdat er steeds minder geschikt leefgebied is. Ook is er vaak in de omgeving van de nesten te weinig voedsel te vinden voor de jongen. De jongen verlaten direct na de geboorte het nest, krijgen geen eten van papa en mama, maar moeten direct zelf op zoek naar voedsel. Dat zijn vooral wormen, emelten en andere insecten. Jan Bos: ‘Omdat we op onze boerderij veel aandacht hebben voor bodemleven en biodiversiteit is er straks voldoende voedsel te vinden voor de jonge scholeksters’.
Herenboerderij Nieuw Bureveld doet ook mee met het landelijke onderzoek naar het effect van deze broedpalen. ‘ We houden bij of er gebroed wordt, hoeveel eieren er worden gelegd en of de jongen succesvol grootgebracht worden’.
Herenboerderij Nieuw Bureveld aan de Universiteitsweg is een coöperatieve boerderij waar op natuurgedreven wijze voor meer dan 500 mensen groente, eieren vlees en fruit wordt geproduceerd. De boerderij is inmiddels 1 jaar operationeel.

Contactpersoon Herenboerderij Nieuw Bureveld: Jan Bos (06-30809393)Contactpersoon Koot Verkeerstechniek: Joey van Lint (06-15373005)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie