Afbeelding
Photo by Claudio Schwarz on Unsplash

Wat is de plastic soep en hoe help ik mee om dit te voorkomen?

20 december 2021 om 15:41 Partnercontent

Iedereen heeft waarschijnlijk wel eens gehoord van de plastic soep, maar wat is het nou eigenlijk precies? In een notendop is het letterlijk een soep van plastic. Een ophoping van plastic midden in de oceaan. In dit artikel leggen we je uit wat de plastic soep precies is en wat jij kan doen om jouw steentje bij te dragen, om deze soep niet te vergroten.  

Wat is de plastic soep?

Deze ophoping is maar liefst 1.6 miljoen vierkante kilometers groot en is goed voor zo’n 57.000 miljoen kilo. Het is een serieus probleem voor onze natuur; koraalriffen sterven af en vissen raken verstikt onder al het plastic. Om aan te geven hoe ernstig dit probleem is hebben we een paar concrete voorbeelden op een rij gezet. Dit zijn de gevolgen van de plastic soep: Plastic doodt jaarlijks rond de 100.000 zeedieren, 1 op de 3 schildpadden heeft plastic in de maag, chemicaliën komen terecht in het eten van de mens via de voedselketen en de kosten voor het weghalen van het plastic lopen steeds hoger op.   

Hoe kan ik voorkomen dat de plastic soep groter wordt?  

Wil jij ook je steentje bijdragen om te voorkomen dat de plastic soep groter wordt? Verminder je plastic verbruik en scheid je afval. Twee kleine veranderingen in je dagelijks leven kunnen een ontzettend grote impact hebben op het milieu. Kies in de supermarkt in plaats van voor een plastic zakje een papieren zakje of neem een stoffenshopper mee. De kleinste dingen in ons dagelijks leven zijn van plastic, soms zo klein en gebruikelijk dat je het niet eens meer doorhebt. Voor deze plastic spullen zijn er natuurlijk altijd duurzamere vervangers. Denk aan het stokje van een wattenstaafje, deze kan je tegenwoordig ook van karton kopen. Of kijk is naar je pennenbakje, allemaal plastic pennen terwijl er al jaren kartonnen pennen op de markt zijn. Bij dit soort producten valt het niet eens meer op dat het plastic is, toch zijn ze makkelijk duurzaam te vervangers.  

Duurzame disposables

Duurzame disposables zijn de toekomst die onze natuur en oceanen schoner zullen houden. Er zijn tegenwoordig gelukkig al genoeg alternatieven voor plastic disposables. Het probleem is nu alleen nog dat niet iedereen bezig is met duurzaamheid, en deze disposables gebruikt. Het is niet nodig om overal plastic voor te gebruiken. Zo zijn er genoeg alternatieven, zoals: papieren tasjes en kartonnen salade bakken.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie